19.11.2017

Painajainen tyynyistä

Omistan ompelukoneen ja olen huomannut, että kaikilla ei sellaista masiinaa ole. Tästä syystä ajaudun tilanteisiin, joista ei ole yleensä poispääsyä. Se on vähän sama juttu kuin silloin, kun omistaa moottorisahan ja on ainut, joka osaa sitä lähipiirissä käyttää. Muistutan, että minulla ei siis ole moottorisahaa. Mutta ompelukone on.

Ystävälläni on moottorisaha. Hän on myös opetellut sen käytön sillä tasolla, että noin 20 cm halkaisijaltaan olevat puut, joiden kallistus on suoraan POISpäin mökistä, ovat kohderyhmä sahankäytölle. Niinpä olenkin joutunut jonkinasteiseen kiitollisuuskierteeseen, eli jos saan yhden puun verran halkoja, minun on tehtävä sen eteen muita töitä. Kuten ompelua.

Noin kolme vuotta sitten eteeni tupsahti neljä (4, four, vier (hollanniksi), quattor (latinaksi - muistaakseni) isohkoa tyynyä ja muutama metri kangasta. Tavoite oli selvä; meikäläisen ompulukoneelle olisi käyttöä. Mutta mikä siinä mätti, niin en vaan saanut aikaiseksi. Milloin oli kiire katsomaan Äitimuoria Lieksaan, milloin olin juuri ottanut silmälasit pois päästä ja milloin metrimitta oli oudosti kadonnut...

Mutta tänään päätin, että NYT se tapahtuu! Nyt ompelen ne tyynynpäälliset ja samalla vapautuu kaapista kaksi hyllyllistä tilaa muille tärkeille tavaroille, kuten joululahjoille, joita en aio ostaa tänäkään vuonna.
Puolivälissä

Tuumasta toimeen! Aikaa kului alle tunti! Hohhoijaa vaan, sanon minä. Kyllä tämä elämä on vaan joskus niin fiilispohjalla.

No sitten ajattelin hauskuuttaa itseäni ja tsekkailin tuota tyynyjen tuoteselostetta, ennen kuin ne häviäisivät ikuisiksi ajoiksi hienojen tyynynpäällisten sisään. Ystävänihän oli ostanut HÖYHENtyynyt Ikeasta.

Tuoteselosteessa luki, että kangas on 100% puuvillaa ja täyte 100% sorsalinnun höyheniä. Valmistusmaa oli Kiina. Kuluttaja-lehdessä (7/2017)  on tutkittu höyhenten eettistä keräystapaa, meillä kun täällä länsimaisessa elintasoyhteiskunnassa on varaa sellaiseenkin; eläinten kärsimysten tutkimiseen. Kuluttajalehden karu viesti oli, että 80% takkien ja tyynyjen untuvista tullee Kiinasta, jossa niitä saa nyppiä eläviltä linnuilta.

Lehden kyselyssä Ikea vastasi seuraavasti: "Käymme teurastamoilla ja tiloilla säännöllisesti. Höyhenet ja untuvat kynitään kuolleilta ankoilta. Ne ovat jäljitettävissä teurastamoille ja vuoden 2017 loppuun mennessä myös tiloille. Valvomme molempia oman IWAY-standardimme mukaisesti."

Four Paws-eläinsuojelujärjestön asiantuntija arvioi Ikean lausuntoa seuraavasti: "Untuva on peräisin ankalta, joten sitä ei todennäköisesti nypitä eläviltä linnuilta. Järjestömme tietojen mukaan untuvat ovat ankkalajilta, jota ei voi pakkosyöttää ja Ikea valvoo eläinten hyvinvointia RDS-standardin mukaisesti, vaikkei sillä sertifikaattia olekaan."

Eli vaikutti siltä, että kun ankkaa käytetään niin paljon ruuaksi, se pääsee höyhenistään eroon vasta kuoltuaan, mikä olisi toki hyvä asia. Kannattaa muuten lukaista tuo lehti. Untuvavaatteissa käytetään korkealaatuisempia untuvia ja kyselyssä nikottelivat sellaiset yritykset kuin Luhta, Familon, Canada Goose ja Joutsen. Erityisesti se, että lintuja pakkosyötetään ja eräissä Euroopan maissakin höyhenet voi nyppiä elävältä linnulta, olivat keskiössä vertailussa.

Vaikutti siltä, että ystävä voi painaa tyytyväisenä päänsä höyhentyynyille, minkä höyhenet on tuotettu kuolleilta, pakkosyöttämättömiltä ankoita nyhtämällä. Sen pituinen se!
Valmista poikaa!




1 kommentti:

  1. Eipä oo koskaan tullu mietittyä tuota tyynyjen höyhenten keräysprosessia, tai että niitä joku edes pystyisi elävältä linnulta nyppimään. Mutta mitä nyt kiinalaisista pystyn mutuilemaan, niin aika rahanahne kansa sieltä on nousemassa joka ei niinkään eettisyydestä välitä, vaan voiton ja oman elämän luksuksen maksimoinnista. -T

    VastaaPoista

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...