12.7.2012

Hatuttaa!

Tässä loman aikana on ollut aikaa tarkkailla ihmisiä. Yleensä minua ei kiinnosta muiden asiat ja siksi tuntuu kurjalta, kun toisia eivät tunnu kiinnostavan nimenomaan mitkään muut kuin toisten asiat. Mutta tällä kertaa kiinnosti. Kävelin tanskalais-ruotsalaisen pihakoiramme Vilin kanssa kaupunkiin ja aurinko porotti siniseltä taivaalta. Pään suojaaminen auringon säteiltä on Suomessakin tärkeää. Koska hiuksia on hankalaa ja ainakin todella epämiellyttävää suojata aurinkovoiteella, varmin tapa on laittaa päähän jonkinlainen hattu.

Ex-presidentin tyyliä mukaellen suuri osa suomalaisista naisista käyttää lippistä. Osa suojaa päänsä huivilla, osa käyttää lierihattua. Minulla on monta erilaista päänsuojaa, joista sitten valitsen mieluisan tilanteen mukaan. On lippiksiä, huiveja, lierihattuja, h.a.d.eja, kesäpipoja (Riipinen), lätsiä, itikkahattuja, lippahuivikin löytyy. Muutama mainitakseni. Mutta sen sijaan minulla minulla ei ole virkattua pipoa, ei edes virkattua Suomi-pipoa! Eikä muuten tulekaan.

Tällä kertaa olin sonnustautunut keltaiseen Puma-lippikseen, joita ei näillä leveysasteilla ole muilla kuin minulla. Vilillä ei ollut suipon kuononsa suojana mitään, ainoastaan iso rupi muistona juhannustappelusta Reiskan kanssa. Rupi ei näyttänyt suojaavan riittävästi, joten lenkin jälkeen Vili halusi sovittaa itselleen jotain päähinettä seuraavaa reissua varten.
Liian iso!

Siinä sitten tsäppäilimme kohti kaupunkia. Matkaa oli rapiat 7 kilometriä, joten aikaa havainnointiin oli tunnin verran.Päätin tehdä kvantitatiivisen tutkimuksen, minkä avulla saisin selvitettyä muiden kulkijoiden älykkyyden suhteessa vaaralliseen UV-säteilyltä suojautumiseen. Koska älykkyyttä on vaikea mitata saatikka edes päästä selvyyteen siitä, mitä se ylipäätään tarkoittaa, niin päätin määritellä sen tässä tutkimuksessani seuraavasti: "Älykäs ihminen suojaa sekä omansa että jälkikasvunsa auringonsäteiltä käyttämällä pään suojana jotain vaatekappaletta, mikä on riittävä iso suojaamaan sekä päälaen että kasvot". 

Jos vain noudattaisimme ohjetta "Suojaa pääsi auringon säteilyltä!", asia olisi sillä selvä. Ihmiset eivät altistuisi säteilylle ja välttäisimme paljon harmitusta. Yleensä ihmiset eivät noudata ohjeita, vaan päättävät itse siitä, onko ohje noudattamisen arvoinen. Kyseessä on siis mielestäni älykkyyteen liittyvä toiminta.  Älykkys ilmenee kykynä soveltaa uutta (hahhah!!!) tietoa auringonsäteiden vaarallisuudesta ja arvioida, mikä vaikutus niillä on omalle terveydelle.

Mielestäni kaikki lukutaitoiset suomalaiset ovat tietoisia siitä, että auringon säteet ovat iholle vaarallisia liian isoina määrinä; etenkin keskipäivällä ja ilman suojaa. Alaikäiset, vaikka osaisivatkin jo lukea, ovat mielestäni vanhempiensa valistuksen vastuulla. Ihomelanoomista jopa 95% voitaisiin välttää sillä, että ihoa suojattaisiin. UV-säteilyn ongelma on se, että sen vaikutukset tavallaan kertyvät ihon muistiin ja voivat pullahtaa tietyn pisteen ylitettyään jossain vaiheessa syöpänä. Noin kolmannes suomalaista on vaaravyöhykkeessä, sillä heidän ihotyyppinsä on helposti palavaa ja huonosti ruskettuvaa.

Älykkyyttä osoittaa se, että on oppinut asian auringonsäteilyn vaarallisuudesta, uskoo sen olevan lukuisten tutkimustenkin mukaan totta ja pystyy ratkaisemaan suojautumiseen liittyviä ongelmia. Kuten sen, miten selviää kartsalla, kun on pitänyt laittaa joku lätsä päähän ja silti tukka olisi oltava hyvin. Nimenomaaan se, että päähine on jossain vaiheessa otettava pois, on käsittääkseni suurin syy, että etenkään naisihmiset eivät halua esiintyä julkisilla paikoilla päähineissä.
Jaliskisat meni jo.

Päätin siis tehdä älykkyystestin, jolla ei ollut mitään tekemistä Mensan älykkyystien kanssa. Minun testissäni ei ollut nimittäin alaikärajaa eikä siihen tarvittu myöskään todistaa henkilöllisyyttään. Tsekkasin vaan sekä vastaantulevan että ohiajavan tyypin suojatumisasteen ja samalla laskin, kuinka monta älykästä ja kuinka monta tyhmää joukossa oli.

Testi oli helppo tehdä ja tulos selkeä; nimittäin n. 20% viisasta mahtui joukkoon. Ällistyin siitä, että suojatumisprosentti on yllättävän pieni myös sen ikäisillä kakaroilla, joilla ei pitäisi olla mitään sanomista siihen, mitä vaatteita on päällä ja mitä ei. Harmillista, että vanhemmat eivät kannata vastuuta lapsista, jotka, vaikka osaisivatkin lukea, lukevat ehkä sanomalehtien sijasta Aku Ankkaa, missä yllätys kyllä - käsitellään ympäristöasioitakin - mutta ei yhtä informatiivisesti kuin muissa lehdissä ja yleensä mediassa.

Vastaan tuli myös niitä, jotka olivat laittaneet päähänsä suojan; oli lippistä ja lierihattua. Ja mikä mukavinta, nyt näyttää olevan muotia erimalliset olkihatut nauhalla tai ilman. Sen verran on meikäläinenkin seurannut julkkiksia, että jopa January Joneksellakin on sellainen. Mistä Vili ei pittaa tietty pätkääkään.
Tää skulaa hyvin!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...