23.9.2021

Sienestämässä

 Viime kesä ja alkusyksy olivat mitä mainiointa sienestysaikaa. Se oli melkoisen yllättävää, sillä olisi luullut, että sienten rihmastot olisivat kuivuneet kuivuudessa. Mutta ei, kanttarellejä nousi ennätyksellisesti, samoin tatteja!

Niinpä suuntasimme Tilda von Pupusen kanssa sienimetsään. Tildahan on ollut Marttojen sieniseuran neuvojana Ilomantsissa asustellessaan. Se kuullostikin hienolta, sillä itse en tunnista kovinkaan montaa sientä. Tilda lupautui armollisesti perehdyttämään asiaan.  Eipä tarvinnut ottaa montaa askelta, kun sieniä alkoi löytymään. Olikin hyvä, kun meitä sienestäjiä oli kaksi. Toinen huiski hirvikärpäsiä ja toinen pystyi keskittymään varsinaiseen puuhaan.

Tilda von Pupusen sienilöydöt vaikuttivat kuitenkin jotakuinkin erikoisilta, etenkin hänen Martta-neuvojana toimimiseen peilaten. Tilda poimi innokkasti punakärpässieniä, tuttavallisemmin kärpässieniä vaan. Ajattelin, että mökille päästyä on visusti vahdittava sen touhuja. Kärpässienihän on myrkyllinen ja huumaava sieni. En halunnut tattikastikkeen jälkeen mitään hallusinaatioharhoja, joten vaivihkaa kaiken varalta nakkelin Tildan (omasta mielestään suurella) vaivalla keräämät sienet tantereelle.

No mökillä Tilda von Pupunen sitten hieman hermostui, kun kärpässieniä ei löytynytkään. Eikä se uskonut, kun arvelin niiden jotenkin tippuneen korista. Yritin siinä selittää, että hyvähän se oli, että mokomat myrkkysienet hävisivät mystisesti. Mutta sitten paljastui Tilda von Pupusen ainutlaatuisen häikäisevä osaaminen ja luontoarvoja kunnioittava asenne! Eipä hän ollutkaan turhaan Ilomantsin Marttakerhon sienineuvojan pestissä!

Nimittäin, Tildahan oli paloitellut kärpässienet ja liuottanut ne maidossa. Kun soossi oli lionnut aikansa, se laitettiin pöydälle vähän kuin tarjolle ja eipä aikaakaan, niin kaikki tuvassa pörränneet ötökät pörisivät paikalle riemurinnoin ja nestettä litkittyään kuolla kupsahtivat alle aikayksikön.Ei tarvittu kemiallisia eikä sähkökäyttöisiä kärpäsmyrkkyjä. Miten nerokasta! 

No Tilda oli kokeillut myös ennakkoluulottomasti kärpässienten ryöppäämistä eräällä kurssikerralla. Kärpässienen myrkyt ovat vesiliukoisia, vähän kuin korvasienessä. Kun sienen ryöppää kunnolla, siitä voi huoletta kokkailla sienikastikkeen, jos toisenkin. Jostain syystä ryöppäämisen tekninen toteutus oli epäonnistunut ja kun Marttapiiriläiset poistuivat Tildan vetämältä sienikurssilta kuka enemmän ja kuka vähemmän sekavassa mielentilassa, kurssit peruttiin loppusyksystä ja Tilda von Pupusen orastava tulevaisuuden urakiito Marttaliiton puheenjohtajaksi tyssäsi kertaheitolla tähän epäonniseen iltaan Ilomantsin Möhkön kylässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...