10.1.2024

"Vuosi 2023 oli todennäköisesti kuumin 100 000 vuoteen", otsikoi Karjalainen 10.1.2024

Voi että, lukikohan se Karjalaisen mielipidekirjoittaja, joka viime viikolla piti itseään typeränä eikä ollut huomannut torpan ikkunasta ilmastonmuutosta, tuon Karjalaisen artikkelin?! Nyt olisi hällekin taas asiaa ilmastonmuutoksesta. Mutta takana on hurja pakkasviikko ja se riittää osalle todistamaan, että ei se ilmasto ole lämmennyt? "Häh? Ei ole, viime viikollakin oli ihan ennätyspaukkupakkaset...!"

Mutta sitten varsinaiseen asiaan. Uusiutumattomista fossiilisista polttoaineista (kivihiili, maakaasu, öljy) luopuminen olisi se tärkein, että päästöt saataisiin jollain tasolla kuriin. Se on ollut aivan mahdoton tehtävä siitä alkaen, kun niihin alettiin kiinnittää huomiota ja niiden käyttö on vain kiihtynyt sitä mukaa, kun elintaso eri puolilla maapalloa on noussut, muuallakin kuin teollistuneissa valtioissa. Suomessa asuu nyt 5,4 miljoonaa ihmistä. Kiinassa, maailman toiseksi väkirikkaimmassa maassa, asukkaita on 1,4 miljardia. Ei tarvitse olla mikään kummoinen matemaatikko ymmärtääkseen, että mitä enemmän ihmisiä, sen enemmän kulutusta, sen enemmän luonnonvarojen käyttöä (kannattaa muistaa, että yhä noin 1,2 miljardia ihmistä asuu äärimmäisessä köyhyydessä eikä heillä ole mahdollista ostaa edes ruokaa, saati muita kulutustuotteita). Ja vastaavasti, mitä vähemmän kierrätämme tavaroita ja materiaaleja, ostamme vuokraamisen tai lainaamisen sijaan ja haluamme omistaa enemmän ja enemmän, kulutamme nimenomaan noita uusiutumattomia luonnonvaroja. Onhan sekin totta, että varaosia ei saa enää moneenkaan kodinkoneeseen. Rikkoontuneen tilalle on ostettava uusi, kun sitä ei vaan voi korjata. Jos osien kierrätystäkään ei ole saatu tehokkaasti järjestettyä, kierre on valmis.

Suomen ylikulutuspäivä vuonna 2023 oli 31.3. ja nyt pitää odotella tilastotietoa, milloin se on tänä vuonna. Ylikulutuspäivä tarkoittaa, että kulutus ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja. Indonesiassa vastaava päivä oli 3.12.2023, Vietnamissa 12.9.2023, Kiinassa 2.6.2023 ja Ruotsissa 3.4.2023 (lähteenä Global Foodprint Network). Jos jossain emme jää jälkeen muista niin tässä. Maine on kuitenkin arveluttava, sillä kulutamme oman osamme maapallon luonnonvaroista noin 4 kuukautta keskimääräistä aikaisemmin. Asumme pohjolassa ja energiantuotanto vaikuttaa suuresti tähän Suomen tulokseen. Mutta miksi Ruotsi on tässäkin meitä parempi, ei paljon, mutta silti?!

On selvää, että tarvitsemme erityisesti lämmitykseen ja talojen rakentamiseen energiaa aivan eri tavalla kuin eteläisten maiden asukkaat. Talvikausi on edelleen pitkä, vaikka se onkin lyhentynyt. Energiaa kuluu asumiseen lisäksi eniten liikenteeseen ja ruokaan. Meillä olisi ihan pienissäkin asioissa petrattavaa! Avocado, niin trendikäs syöminen kuin se nykyisin onkin, kuluttaa maapallon vesivaroja aivan järkyttävästi alueilla, missä on muutenkin kuivuuspula. Ihmisoikeuksia en viitsi edes nostaa esille tällä kertaa. Sillekin löytyy korvaaja kotimaisesta: kylmäpuristettu rypsiöljy-hernetahna (lähde My CO2 Quota). Vaatii osaamista, viitseliäisyyttä, kokeilua ja halua muuttaa maailmaa omalta osaltaan - arvostan kovasti!

Olen todella iloinen, että Ykkönen, Kakkonen ja Kolmonen ovat jo vuosia tehneet konkreettisia tekoja ja kantaneet oman kortensa kekoon. Kaikilla on sähköautot, Kakkosella jopa aurinkopaneelit katolla (joskin tälläkin hetkellä ne ovat noin 50 cm lumikerroksen alla eivätkä tuota mitään). Kolmosen yritys Nordig Plug haluaa vastuullisesti lisätä tietoa sähköautoilusta ja vaikka haastetta on kehityksen alkuvaiheessa, sähköauton elinkaaripäästöt ovat kokonaisuutena tutkimusten mukaan noin 65-69% pienemmät kuin polttomoottoriautojen. Tosiasioiden myöntäminen on monelle kova paikka. Se harmittaa, että jopa perheen yhteisissä tapaamisissa päästöjä pienentävien ratkaisujen perusteluun on käytettävä huomattavasti enemmän aikaa kuin siihen, miksi tuhlataan hillittömästi luonnonvaroja ostamalla uutta, turhaa, tarpeetonta, liian paljon, liian usein. 

Mikäs minä olen arvioimaan muiden suomalaisten ostokäyttäytymistä tai muita valintoja. Edelleen tunnistan, että minun olisi muutettava johonkin pieneen kopperoon asumaan omakotitalon sijaan eikä kesämökin omistaminenkaan ole sieltä puhtoisimmasta päästä, etenkin kun sinne tulee hurautettua autolla kesäaikaan aika monta kertaa. Jos en omistaisi taloa enkä mökkiä, voisinko silloin nostaa näitä asioita paremmin esille? Olisin ainakin vakuuttavampi. Luin yhdestä haasteesta, missä vuoden aikana saa ostaa maksimissaan viisi uutta vaatetta (alusvaatteita ei lasketa mukaan). Se olisi jonkin tutkimuksen mukaan määrä, minkä jokainen voisi tehdä ilman, että maapallon kestokyky siitä paljon heilahtaa. Ei oltu eritelty, millaisia vaatteita materiaaliltaan tämä tarkoittaisi, kyse on varmaan periaatteesta.  Pärjäisin hyvin tuossa kisassa. Hyvä, että edes jossain. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...