10.8.2014

ryjö rshyi?

Tässä vaiheessa kannattaa mainita kaikille tietämättömille sieluille, että tätä ei todellakaan ole kirjoittanut eräs nimeltä mainitsematon kollegani, joka ajatteli siirtyä viininjuonnista (hillitystä sellaisesta toki) kurkon (no kai nyt puoli litraa voi juoda ensikertalainenkin??) juontiin. Vaan otsikon kirjoitin itse - kuten yleensäkin - aivan täysissä sielun ja ruumiin voimissa, vaikka sitä ei ihan heti uskoisi.

Kurkohan on omasta mielestään "suomalainen, mutkaton lonkero, joka maistuu raikkaalta ja nautitaan yksin, kaksin tai isommassakin seurassa". Kurkon rasvapitoisuus ja suolapitoisuus on täydet nollat, joten juoma sopii myös sellaiselle, joka pitää terveellisistä elämäntavoista kiinni. Energiaa siinä on vain 40 kcal desissä, eli 200 kcal sellaisessa tölkissä, minkä kyseinen em. kollega hörppäsi ihan palan painikkeeksi yhteisen virkistäytymisillan kunniaksi. Kello oli tuolloin 15.00...

Sen sijaan valkoviini, jota kyseinen kollega siis rystää illat pitkät (no ei tosissaan),  enegiapitoisuus vaihtelee 50 - 170 kaloriin desissä. Ja koska kyseessä on sisäpiirin juttu, mennään sitten asiaan.

Eli meikäläinen osti siis uuden kännykän, jonka kaikki lähipiiriläiset ovatkin huomanneet. Ja nimenomaan siitä, että äidinkielen taitoni näyttäisi alenevan suoraan samassa suhteessa kuin uuden kännykän käyttöni lisääntyy. Kirjoitan paljon tekstareita, koska en jaksa soitella ja se on muutenkin halvempaa. Lisäksi käytössäni on nykyisin WhatsApp eli saan laitella vaikka miljoona tekstaria ilmatteeksi. Jos olisi vaan asiaa. Tärkeintä on se, että valokuvien lähettäminen sujuu whatsapilla myös ilmaiseksi.

No ongelma tulee siitä, että kosketusnäyttöpuhelimissä kirjoittaminen on mielestäni paljon hankalampaa kuin vanhanmallisissa näppäinpuhelimissa. Enkä tarkoita nyt kuitenkaan ihan seinäpuhelinta sentään!! Kun yritän näppäillä pulskilla sormillani tekstiä, niin käy kuten tuossa otsikossa. Kirjoitin ihan selvästi "etkö tajuu?" mutta sormet hipaisivatkin vierekkäisiä kirjamia. Niinpä sitten vastaanottajat pohtivat kryptisiä tekstejä ja miettivät, että mitähän tälläkin viestillä nyt tarkoitetaan.

No sitten pitää vaan käyttää sitä logiikkaa. Pitää osata tulkita lauseyhteydestä, mitä jokin oudonnäköinen sana voisi tarkoittaa. Niin en voi ymmärtää, onko se niin vaikeeta?! Olen tehnyt empiirisisen tutkimuksen muutaman henkilön keskuudessa (kyseessä on luotettava otanta) ja tullut siihen johtopäätökseen, että mitä nuorempi tekstaaja on, sen vähemmän hänellä on kirjoitusvirheitä (eikä se johdu siis äidinkielen tunneista), mutta vastaavasti sitä vähemmän loogiikkaa ymmärtää toisen lähettämää tekstiä. Ja mitä vanhempi tekstaaja on, sitä enemmän hänellä on kirjoitusvirheitä (vaikka olisi ollut 10 äikästä), mutta vastaavasti sitä enemmän hänellä on logiikkaa tulkita hämäräperäisimmätkin viestit. Ja sen lisäksi, nuoremmilla on ohuemmat sormet.

Ja tarkennan vielä tuohon loppuunn, että jos minulta saa sellaisen tekstarin, mistä ei nyt oikein saa selvää, niin se johtuu nimenomaan siitä, että sormet on isot!

Hmph!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...