29.1.2012

Lumikenkäretkellä

Kyllä suomalainen talvi on upea!



Olin viikonloppuna lumikenkäretkellä Pusojärvellä ja se oli samalla ensimmäinen kerta tänä talvena lumikenkäilemässä. Minulla on todella hyvät Tubbs-lumikengät ja voin suositella samaa mallia kaikille! On kunnon piikit ja kaikki! Lumikengissä on paljon eroja ja kannattaa miettiä, millaisilla reissuilla käy. Jos aikoo tepastella vain tasaisella jäällä keväthankien aikaan, ei kengällekään ole paljon vaatimuksia. Jos maastossa on nousuja ja laskuja, kannattaa valita lumikengät, missä on keinuva side sekä kunnon piikit ja silloin löytyy kunnon pitoja ylämäessäkin.

Lumikenkäily on oiva keino kunnon kohottamisessa. Lumikenkäily on n. 60% tehokkaampaa kuin tavallinen kävely. Kävely on hidasta, mutta samalla erittäin tehokasta treeniä reisi- ja pakaralihaksille. Lumikenkäillessä ei mitata kilometrejä, vaan käytettyä aikaa. Maaston profiili, lumen syvyys ja tiiviys vaikuttavat myös, kun kokonaiskuormitusta arvoidaan. Syke nousee varmasti ja sen saa pidettyä helposti tasaisena aerobisena sykkeenä. Lumikengillä kävely on myös helppoa; siinä on toki oma tekniikkansa, mutta se löytyy nopeasti kun vähän malttaa vaan harjoitella.

Parasta lumikenkäilyssä on mielestäni se, että samalla ehtii tarkkailemaan luontoa ihan eri tahtiin kuin hiihtäessä. Muista en tiedä, mutta itse ainakin suihkin suksilla aikoinaan sellaisella vauhdilla (!), että eipä paljon kerinnyt maisemaa ihailemaan. Lumikenkäily on myös vapaata, voit kulkea missä huvittaa. Et ole sidottu kiertämään jotain pakkotahtista latua (ellet harrasta umpihankihiihtoa), vaan voit kulkea melkein missä tahansa. Upeaa! Luontoa löytyy Suomessa joka nurkan takaa ja kenkäilemään pääsee ilman, että pitää ajaa ensin autolla kymmenen kilometrin päähän hiihtoladulle. Näin ajatellen lumikenkäily on jopa ympäristöystävällisempää kuin hiihto, koska se ei vaadi latukoneita, valaistuja latuja eikä siis autoa paikasta toiseen siirtymisessä.

Nyt kaikki ulos ja liikkumaan lumikengillä, suksilla tai vaikka potkurilla!

Tanskalaisruåtsalainen pihakoiramme Vili auttaa puunkannossa, koska se on kasvatukseltaan hyväluonteinen ja auttavainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...