1.2.2012

Pakkasta!

Tässä pakkauskaudessa on jännittävintä se, milloin Karjalaisen Mielipide-tekstiviesteihin tupsahtaa ensimmäinen tyyliin: "Vai muka ilmastonmuutos! Ei ole ilmastonmuutos totta, johan sen tajuaa kun katsoo vaan ikkunasta ulos!" Itse asiassa ihmettelen, että sellaista ei ole vielä kukaan kirjoittanut, vaikka pakkaskausi on jo jatkunut huimat neljä päivää. Johtuisiko se osittain omasta tekstaristani, jonka laitoin liian kuumana käydessäni tyylillä "Syklisyyttä noudattaen olemme menossa kohti uutta jääkautta, ellei ilmaston lämpeneminen vesitä sitäkin kokonaan." Todennäköisesti sillä ei ole ollut vaikutusta, koska sitä ei koskaan julkaistu.

Mietin eilen, että meillä suomalaisilla pyyhkii todella hyvin. Ulkona on pakkasta -32 astetta. Sisällä uskoakseni suurin osa kansalaisista tepastelee T-paita (varmaan tuotettu Intian jostain hikipajasta) päällään ja katsoo telkkaria, pitää valoja ja touhuaa muutenkin samaa mitä normaalina talvi-iltana nyt touhutaan. Koska tänään on keskiviikko, niin suuri osa käy saunassa; eihän hygieniasta voi luopua edes pakkasilla.

Meillä ei siis ole mitään hätää, vaikka ulkona paukkuu pakkanen. Niin pitkään, kun meillä on varaa nostaa patterin termostaatin lukemaa sen sijaan, että vetäisimme päälle villapaidan ja laittaisimme jalkaan sisälläkin kunnon villasukat, emme mielestäni voi valittaa. Olemme etuoikeutettuja! Meillä on sähköä, sitä ei säännöstellä ja sitä riittää kaikille (toki suomalaisissakin on pieni joukko täysin asunnottomia, mutta emme taida yltää lähellekään muiden maiden asunnottomien määrää edes prosentuaalisesti). Meidän ei tarvitse tinkiä mistään sen takia, että kovillakin pakkasilla saadaan asunto lämpimäksi. Ja ylipäätään saamme asunnot lämpimiksi, vaikka ulkona paukkuisi pakkanen lähellä 40 astetta!

Minä vedän päälleni ylimääräisen villapaidan (luit oikein: ylimääräisen, koska päällä on jo yksi sellainen normaalistikin). Kierrän sammuttamassa sähkövaloja niistä huoneista, missä ei olla. Kävin tunkemassa saunan tuuletusaukkoon pyyheliinan jo aikoja sitten. Lämmitän uunia ja ajattelen, että meille siitä pienestä jääkaudesta ei olisi niin suurta haittaa kuin keskieuroopplaisilla, joilla ei ole eristettyjä taloja eikä tuplaikkunoita, kuten meillä pohjoismaissa asuvilla. Ehkä voisin ommella vielä vuorilliset verhot?

Ja sitten asiaan. On selvää, että ilmastonmuutos voi aiheuttaa ja lisätä ääriolosuhteita. Monella on kuitenkin sellainen käsitys, että ilmastonmuutos tarkoittaa vaan joka puolella lämpötilan nousua eikä siinä sitten muuta olisikaan. Sehän olisikin kiva köllötellä pelkässä auringonpaisteessa täällä Suomessa, kun talvi olisi selätetty kokonaan! Valitettavasti ilmastonmuutos on paljon muuta. Se kuivattaa jo entisestään kuivuudessa kärsiviä aluita, lisää myrskyjä meriveden lämpenemisen myötä, sulattaa ikiroutaa (metaanin vapautuminen) ja ikijäätä (makean veden sekoittuminen meriveteen), epävakaistaa sääolosuhteita yleensäkin. Ei jaksa alkaa taas paasaamaan. Kun nyt lopetan, niin en hiilly liikaa, minkä ansiosta toisaalta voisin pienentää patteria huoneessani vähintään asteella... Joka tapauksessa, ihmetyttää, miten ison hälyn saa aikaan näinkin lyhyet pakkasjaksot.

Suomalaiset ovat vieraantuneet erä-elämästä emmekä ole varautuneet muutoksiin ja siksi joulunaikaiset sähkökatkot saivat aikaan lievää paniikia. Olemme tottuneet siihen, että sähköä tulee 24/7 nyt, aina ja ikuisesti. Ihmiset eivät muista / tiedä, että trangia-keittimellä voi keittää vettä kaupunkioloissa huomattavasti kätevämmin kuin nuotiolla.

Jos viitsimme edes hieman, meillä olisi pari vesikanisteria (vettähän meillä riittää) jemmassa, reppuun olisimme laittaneet tulentekovälineet, muonaa muutaman päivän varalle, taskulampun, paristoja, varavaateet yms. hyödyllisiä tavaroita, joita voisi kuvitella tarvitsevansa jos jotain yllättävää sattuisi. Mutta mikäs meidät voisi yllättää omassa pienessä turvallisessa lintukodossamme. Ei ainakaan myrsky tai tykkylumi. Tai ei ainakaan tulvavesi. Maanjäristykset ne ainakin ovat aivan täysin mahdottomia Suomessa! Mitään ydinonnettomuutta täällä nyt ei ainakaan tapahdu! Saatikka, että joku onneton terroristi eksyisi palelluttamaan itseään tänne paukkupakkasiin; eihän siinä edes nalli syttyisi tuleen. Se nyt on selvää, että mikään tehdas ei meillä voi räjähtää; on ne niin hyvin rakennettu (tässä ei tietenkään nyt ajatella uutta uljasta ydinvoimalaamme, missä hitsaillaan varmaan vieläkin tiivisteitä hitsaussaumoihin...).

Juu turvassa ollaan. Googlasin tuossa huvikseni Suomen katastrofit, niin yksi sinne listatuista oli vuonna 1919 alkanut kieltolaki. Että siihen malliin kun elämä on meitä kohdellut, niin ymmärtäähän sen, että ennemmin nyt suurelta osalta suomalaisia varmaan löytyy joku viina- tai kaljapullo varastoituna pahan päivän varalle, kuin vaikkapa vesikanisteri sähkökatkoksen turvaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...