4.4.2013

Keväthangilla!

Kevät on vihdoin saapunut ja viimeistään tässä vaiheessa kannattaa katsastaa omien aurinkolasien UV-suoja. Aiemmin riitti, kun päässä oli edes jonkinlaiset tummennetut muovipleksit, mutta jo parikymmentä vuotta on korostettu sitä, että aurinkolasien linsseissä on paljon eroja. Senkin takia, että niitä tarvitaan erilaisissa olosuhteissa.

Joskus on tärkeää, että lasit estävät heijustumia vaikka tienpinnalta, joskus taas on tärkeää, että silmät saadaan suojattua kirkkaan lumihangen heijastuksilta.Välillä olisi ihan hyvä pystyä lukemaankin aurinkolasit silmillä. Kerran minulla oli aurinkolasit, jotka vaalenivat itsestään sisätilaan tultua. Myös yhdellä opiskelijallani oli samanlaiset. Tunnistimme helposti toisemme, sillä vielä 15 minuuttia tunnin alkamisesta molemmat näyttivät  lähinnä kotikutoisilta gangstereilta tummine laseinemme.

Koska UV-säteily on näkymätöntä, niin sen vaikutuksia ei osata varoa. UVA ja UVB pääsevät tekemään hyvän lisäksi myös pahaa maan pinnalla, UVC:n jäädessä vielä toistaiseksi ilmakehään. Luulen, että koittaa vielä aika, jolloin tämä tuhoisin säde pääsee vapaasti maankamaralle. Ja käytetäänhän sitä toki jo  välinedesinfioinnissa.

Erilaiset silmäsairaudet ja ihosyöpä ovat selkeästi lisääntyneet. Ihon suojaamisesta kirjoitetaan jatkuvasti lehdissä. UV-indeksistä tiedotetaan netissä ja lehdissä. Kun se nousee yli kolmen, on syytä suojautua. Ainakin Suomessa on hyvät mahdollisuudet tietää, milloin riski on suuri ja suojautua sen mukaan. Lapset ovat alttiita säteilylle etenkin sen takia, että he eivät itse tiedä riskiä elleivät vanhemmat heitä siihen opasta.

Ja bisnestähän tälläkin asialla tehdään. Etenkin urheiluliikkeiden hyllyillä on paljon UV-suojaa antavia tekstiilejä, jotka o käsitelty UV-säteilyä estävällä kemikaalilla. Se kuluu tietty pois pesujen yhteydessä. Urheilupaitoja pestään kuitenkin keskimääräistä enemmän. Erään vaatemerkin mukaan suojaus kestää 10 pesua; se on kova hinta suojasta, jonka saa muutenkin ihan vaan sillä, että yleensä laittaa jotain kangasvaatetta päällensä!

Ja taas kerran maalaisjärjestäkin on apua: mitä lyhyempi varjo jää, sitä tärkeämpää on suojautuminen. Mitä suurempi heijastus, sen tärkeämpää on suojautuminen, Mitä pitempään olet ulkona suorassa auringonvalossa, sen tärkeämpää on suojautuminen. Mitä korkeampi on suojavoiteen kerroin, sen tehokkaampaa on suojakin (ehkä, koska sen enempi saat myös kemikaaleja ihollesi).

Tanskalais-ruotsalainen pihakoiramme Vili, joka on keskimääräistä älykkäämpi myös ympäristöasioissa, on ymmärtänyt UV-säteilyn riskit. Sisällähän laseja ei tarvita, joten Vili pitää niitä trendikkäästi ohimolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...