25.8.2013

Varpunen kesäaamuna

Tuossa kesällä satuin käymään muutaman kerran torilla ja siellä se ainoa paikka on tietenkin Martta-kahvio. Miksi, en tiedä itsekään. Martoilla on punaiset muovituolit ja pöydät lonkottavat mitkä minnekin ja kun joku istahtaa pöytään sen jälkeen, kun olet itse saanut aseteltua kupposesi vaakasuoraan, niin eikö jo kahvit läikähdä kolme viikkoa sitten pestyille housuille.

Siitä tulikin mieleen, että me suomalaiset pesemme vaatteitamme ihan liian usein. Lisäksi suuri osa mättää pyykkipulveria reilusti yliannostellen ja kun valmistajan pesulämpötilaohje vielä on pielessä, niin hukkaanhan se menee koko pyykkipäivä. Lisäksi osa vielä hulauttaa joukkoon huuhteluainetta, jolla viimeistään saadaan monen tekstiilin ominaisuudet haihtumaan jäteveden mukana Pielisjokeen.

Ympäristöihmisenä erityisesti olen huolissani siitä, että vihreillä arvoilla ja ekologisuudella ratsastaen ohjataan keskivertokuluttaja vääriin valintoihin. Puuvillakuitu vaatii vähintään 60 asteen lämpötilan, jotta se puhdistuu hyvin. Myös polyesterillä on sama taipumus. Markkinoilla on aineita, jotka takaavat hyvän pesutuloksen jopa 30 asteessa, mutta eipä vaan oikeasti tekstiilit näin alhaisissa lämpötiloissa puhdistu.

Pointtihan on se, että kun lasketaan lämpötilaa, niin säästetään energiaa. Toisaalta, likainen vaate kuluu nopeammin. Kas, siinäpä se! Kun porukat pyykkäävät paitansa pilalle, niin uusia pitää tietty ostaa entistä enemmän. Aika moni ei tiedä oman alueensa veden kovuusastetta tai ei tiedä, miten se vaikuttaa aineen annosteluun. Niinpä erityisesti pehmeän veden alueella yliannostellaan, pestään liian alhaisissa pesulämpötiloissa ja liian usein. Meillä Suomessa on varaa tähänkin!

Mutta sitten aiheeseen. Marttakahvilassa on itsepalvelu, eli asiakas osallistuu kahvilan henkilökunnan töihin palkatta viemällä käyttämänsä astiat pesupisteeseen. Kaikki asiakkaat eivät suostu tähän, vaan jättävät astiat pöytään varsinaisen henkilökunnan korjattavaksi. Henkilökunta on  tietenkin minimoitu, joten paikalle pölähtää varpusparvi, joka alkaa tappelemaan karjalanpiirakan jämistä. Väistämättä tätä näytelmää seuratessa tuli mieleen, että mahtaako Martoilla olla desinfiointiainetta siivousaineena.  Kävin ystävällisesti mainitsemassa varpusparvesta ja oli ilahduttavaa, että Martta oikein kiitti, että kävin sanomassa.

Toinen asia, mikä ihmetyttää, on se, miksi torille ei voida järjestää käsienpesupistettä niille, jotka haluaisivat syystä jos toisestakin pesaista kätensä ennen pullansyöntiä. Ei luulisi olevan kovinkaan vaikea asia nykytekniikalla  sellaista järjestää?! Ajatelkaapas, kun torin ilme saataisiin jotenkin houkuttelevammaksi poistamalla asfaltti, laittamalla tilalle kivetys (mutta mitenkäs se sitten pestäisiin?) ja lisäämällä reilusti puita koko torin alueelle. Niiden parin markkinapäivän takia ei mielestäni tarvitse katsoa mustapintaista, kylmännnäköistä ja hiljaista torialuetta kaikkina muina vuoden päivinä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...