16.4.2014

Lakkoja Kiinassa!

Mietin tässä, että jo on aikoihin eletty. Nimittäin, kiinalaisetkin ovat alkaneet lakkoilemaan. Mikäs siinä, se on aivan oikeutettua. Etenkin kun lukee, missä tehtaissa näitä lakkoja järjestetään. Siellähän komeilevat tietenkin Nike, Adidas, Reebok ja Puma, joille kiinalaiset valmistavat urheilujalkineita.

Kiinalaisten keskipalkoissa on valtavat erot. Se voi olla työpaikasta riippuen n. 150 - 200 euroa kuussa, mutta voi jäädä jopa puoleenkin tuosta. Sen sijaan valtion korkeissa viroissa  olevilla palkka voi olla moninkertainen tuohon verrattuna. Hotellityöntekijöillä respassa ja tarjoilijoilla palkka voi olla juuri tuota 200 euron luokkaa - työstä ja sen arvostuksesta riippuen. Osassa tehtaita palkka voi nousta 500 euroon, mutta maaseudun hikipajoissa, joita sielläkin on siis pilvin pimein, se jää jonnekin nälkäpalkan tietämiin.

Eläminen on tietty kustannuksiltaan ihan eri luokkaa kuin länsimaissa; ruoka ja asunto eivät lohkaise samaa koloa suhteessa kuin meillä, missä omistamme monesti oman kodin lisäksi vielä kesämökin, auton, veneen ja muuta härpäkettä. Siis ihan keskivertoduunaritkin. Kiinassa ei ole sosiaaliturvaa eikä eläkejärjestelmää, joten rahaa olisi saatava säästöön. Lisäksi sitä on lähetettävä omille vanhemmille kauas kotikonnuille.

Kolmessa viime vuodessa kiinalaisten palkat ovat keskimäärin kaksinkertaistuneet. Mieti!! Ne eivät ole olleet kovinkaan kummoiset, jos suhteuttaa ajatusta vaikka meidän suomalaisten palkkoihin. Meikäläisten neuvotteluissa saatetaan vääntää kättä viikkokaupalla muutaman euron palkankorotuksesta, joka sekin jää saamatta verotuksen kiristyttyä. Ilmankos ulkomaiset yritykset ovat Kiinassa huolissaan ja ovatkin jo uhanneet siirtää tuotantoaan sellaisiin maihin, joissa heille jää enemmän netottavaa. Olisiko Banglades, Pakistan, Intia, Vietnam, Singapore ja Espanja?! Mikä ei kuulu joukkoon?

Mikäli lehtitietoja on uskominen, niin espanjalaisilla on kova työttömyysaste tällä hetkellä (peräti 27 %) ja siellä palkkakustannukset ovat laskeneet niin alhaisiksi, että 10 vuotta sitten Kiinaan menetettyjä alihankintaurakkatöitä ompelimoissa on valunut takaisin Espanjaan. Espanjalaisnaisille kelpaa nyt n. 800 euron kuukausipalkka, kun työttömyys on saanut heidät ottamaan vastaan työtä pienelläkin palkalla. Se taitaa silti olla enemmän, kuin keskimääräinen ompelutyöntekijän palkka vaikkapa Banglahesissa.

Ja sitten rahanpesun sijasta vielä kasvojenpesua. Nimittäin Foxconn, tuo itsemurhaiskujen surullinen iPhoneja valmistava tehdasjätti, nosti Kiinassa työläistensä palkkoja peräti 30% vuonna 2012. Palkat pompsahtivat peräti 207 euroon kuukaudessa. Se, että työviikot ovat 6-7 päiväisiä ja työpäivät puolestaan jopa 14-tuntisia, ei ole kovinkaan suurta merkitystä tuohon varsinaiseen palkkaan. Paitsi, ylitöistä maksetaan 50% korvaus. Kiinalaiset siirtotyöläiset lähettävät aina osan palkastaan kotiin, jopa tuhansien kilometrien päähän perheelle, jota he näkevät ehkä kerran vuodessa. Harva pääsee timeentuloillaan vakaaseen turvallisuuteen, kuten me keskivertosuomalaiset.

Foxconn on itsessään kaiken kauheuden ja toiveiden perikuva. Sitä pidetään suhteellisen hyvänä työnantajana. Sinne halutaan töihin, mutta sieltä on vaikea irtautua.  Siirtotyöläiset elävät tehdasalueella, tekevät ostoksensa yhtiön kaupoista, syövät yhtiön ruokalassa ja kuluttavat mahdollisen vähäisen vapaa-ajan yhtiön kerhoissa. Se on melko kätevää yhtiölle, joka saa palkkarahoista suuren osan takaisin em. tavalla. Työläisten ansiota on hankalaa suoraan verrata länsimaisten tehtaiden vastaaviin (siis länsimaissa ei todellakaan ole vastaavia!), sillä työpaikka pitää sisällään myös asunnon, terveydenhuollon, vakuutukset ja ruokailun päivällä.

Kuri on Foxconnilla kovaa, miltei sotilaallista. Sehän on sitten melko hauskaa, että Foxconnia ei omistakaan kukaan länsimainen pahisyritys, vaan taiwanilaiset.

Että semmoista, näin hiljaisen viikon kellokeskiviikkona. Ei muuta kuin lehmänkelloja hakemaan ja Mansikkia parresta etsimään...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...