18.2.2015

Piirakka-Akatemia kouluttaa

Voiman vaikutus piirakanpaistoprosessissa - Valitettavasti koulutukseen ei sovi uusia (eikä vanhoja) opiskelijoita.

Olemme edenneet Piirakka-Akatemian käytännönläheisessä luentosarjassa toiseen aiheeseen. Tällä kertaa aiheena oli voiman ja tekniikan hallinta työssä; tässä tapauksessa piirakanpaistoprosessin tuotoksen toteuttamisessa ja sen (lopputuloksen) esteettisyydessä.

Luennolla tutustuimme ensin teoriassa erilaisiin tekniikoihin sekä pualikan käytössä että pinsetti-otteessa. Keskeiseksi aiheeksi nousi hieman yllättäen voiman käyttö molempien edellä mainittujen tekniikoiden kanssa. Reflektiivisessä prosessissa pyrittiin kehittämään oppijan tiedon soveltamista konkreettiseen taitoon.Praktinen osuus pohjautui  behavioristiseen ja konstruktivistiseen oppimisteoriaan, pääpainon ollessa oppijan yksilöllisen reflektion kautta tapahtuvassa tiedon-ja taidonhallinnan prosessissa.

Tulokset olivat erittäin hyvät. Voinkin sanoa, että Piirakka-Akatemia on jo toisella luentokerralla osoittanut paikkansa karjalaisen piirakkapaistoperinteen vaalijana ja taitoa ylläpitävien oppijoiden ehdottomana opinahjona.

Pualikointi
Tässä vaiheessa on keskityttävä molempien käsien liikerataan huolella. Käsien painopistettä muuttamalla saadaan kuori liikkumaan ympyränmuotoisesti leivinpöydällä. Painamalla vasemmalla kädellä pualikkaa, kuoren vasen reuna ohenee ja vastaavasti siirtämällä painopistettä oikean käden puolelle, saadaan myös kuoren oikeanpuoleinen reuna ohenemaan. Yhteisvaikutuksena syntyy täydellinen, hieman soikeahko kuori, jolle täytteen laittaminen on helppoa.

Puuron levitys
Tässä vaiheessa on keskitytty täytteen levittämiseen kuoren päälle. Vaikutus näkyy melko suoraan piirakan kokonaismuodossa ja esteellisessä ulkoasussa. Täytteen paksuuden on oltava sopiva suhteessa kuoren paksuuteen ja toivottuun haukkaus-tuntumaan. Täytteen määrän arvioiminen voi tuntua aluksi haastavalta, mutta jatkuvalla reflektiolla taito karttuu nopeasti.
Rypytys
Rypyttämistekniikan oppiminen on Piirakka-Akatemian yksi johtotrendi. Oikean rypytystekniikan avulla kuoren muoto saadaan tavoitellun näköiseksi (soikeahkoksi) ja rypytyskohdat saavat kauniin paistopinnan uunissa. Piirakka-Akatemia myöntää jokaiselle opiskelijalleen diplomin noin 300 oikein rypytetyn piirakan jälkeen!


Voiman vaikutus
 Haasteita rypytyksessä löytyy. Tämän päiväisen  praktiivisen luennon aikana huomattiin, että liian voimakas pinsettiote voi vaikuttaa kuoren pohjamuotoon niin, että kuoreen tulee reikä, josta täyte voi pursua ulos. Asian saa korjattua helposti, voimankäyttöä vähentämällä. Nopean reflektion avulla asia saatiin tänäänkin hallintaan ja lopputulokseksi saatiin 78 kaunista piirakkaa, joista emme valitettavasti muistaneet ottaa kuvaa.
 
Ja sitten voin tässä lopussa vielä kertoa lukuisten pyyntöjen (Mitä? Kyllä minusta kaksi on jo monikko!) vuoksi reseptiikkaa 80 piirakkaa varten:
Kuori:
6 dl haaleaa vettä
4,5 tl suolaa
4,5 dlvehnäjauhoja
1,2 l ruisjauhoja (sisältää myös leivonnan aikaisen määrän)
Täyte:
4 dl vettä
50 gr voita
4dl riisiä
2 l maitoa
2,5 tl suolaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...