20.3.2016

Pieni on vaan niin - pientä!

Täällä Pohjois-Karjalassa puhutaan siitä, miten ainutlaatuinen luonto meillä on tarjota turisteille ja etenkin ulkomaalaisille matkailijoille. Turistit tuovatkin Kolille noin 12 miljoonaa euroa vuodessa ja varmaan enemmänkin, mikäli niitä bisness-ideoita riittäisi. Olen todella pahoillani kun arvioin, mutta välillä tuntuu, että matkailubisness on melko kotikutoista niin Kolin seudulla kuin Lieksan alueella muutenkin.

Perustan havaintoni empiiriseen tutkimukseen, joka on todellakin erittäin epäluotettava eikä kestäisi tarkempaa arviointia. Olen vain pohtinut asiaa itsekseni ja kuunnellut ihmisiä tuolla erilaisissa reissuissa rähjääntyessäni. Tässä muutama havainto:

Koli - Lieksa jäätie on aivan uskomattoman ainulaatuinen sekä maisemaltaan, että pituudeltaan! Siinä on toki pieni riskikerroin, eli avaamis- ja sulkemisaika vaihtelee vuosittain Pielisen jäätymisen mukaan ja välilläkin jäätie saatetaan joutua sulkemaan jäälle nousseen veden takia. Mutta se on kuitenkin melko todennäköisesti auki useita viikkoja, jopa kuukausia vuodesta. Monesti Suomessa  järjestetään ihan vaan viikonlopputapahtumia, niin miksi tähän ei sitten panosteta?!
7 kilsaa tätä maisemaa
 Jäätie kulkee Loma-Kolilta Vuonislahteen. Vain toisessa päässä on ns. Tervetuloa-portti, mutta miksi vain toisessa? Joku kaveri on lehtitietojen mukaan väsännyt tuntikausia  lumesta sankkojen avulla tornit, jotka sitten toivottavat matkailijan tervetulleeksi Kolin päässä. Kolin mainos-banderollikin paikalle on saatu raahattua. Se tuli selväksi, että jääntien päässä vain Kolilla on nähtävää ja edes pieni panostus matkailijoihin.

Ymmärrän, että lumitornin tekeminen on yhdelle miehelle kova urakka. Olisiko mahdollista kehittää tätä siten, että heti kun Pielisestä löytyy kunnon teräsjäätä, niin vaikka Lieksan kaupungin teknisen osaston kaverit sahaavat hemmetin isot jääsoirot, pystyttävät ne jäätien molempiin päihin ja ujuttavat vielä ledivalot lohkareiden sisään. Sitten lohkareita vahvistetaan jäädyttämällä pitkin talvea ja silloin niistä olisi iloa kaikille! Tai sitten tämä lumisankkomies saisi kaverikseen ne tahot, jotka jäätiestä hyötyvätkin - Lieksa, Juuka ja Kolin matkailu.
Vaatimaton lumitorni

Vaatimattomien tornien lisäksi isoja jääsoiroja voisi pystyttää vaikka kilometrin välein jäätielle valaistuna, jolloin tiestä tulisi upea ajokokemus etenkin pimeällä ajaessa. Nykyiset ledit kestävät vaikka millaista pakkasta ja tie on sen verran syrjässä, että tuskin mitään ilkivaltaa niille kukaan viitsisi tehdä? Korkeintaan kateelliset nurmeslaiset??

Voisiko talvella olla jääveistoskisat Pielisellä? Suomestakin, saatikka sitten muualta maailmasta, löytyy todella todella taitavia jääveistosten tekijöitä. Olisiko pieni eksoottinen Koli ja Pielinen kiinnostava kohde? Samaan aikaa voisi jäätien varressa olla vaikka potkukelkkakisa, retkiluistelurata ja muita oheistapahtumia!

Juuan kunta on saanut näkyvyyttä jäärakentamisen airuena. Tänä vuonna mukana on ollut hollantilainen Eindhovenin teknillinen yliopisto, kaksi muuta hollantilaista yliopistoa, Aalto-yliopisto sekä yliopistot Belgiasta, Englannista ja Skotlannista! Miten tarkaan hankkeen rahat on suunnattu nimenomaan Juuan kivikylään vai voisiko sieltä lohkaista siivun myös Kolin jäätien kehittämiseen?! Todennäköisesti ei voi, mutta jotain ideaa varmaan - ja pienemmässä mittakaavassa -  voisi toteuttaa tuolla jäätien kupeessakin.

Nyt tuli purppaistua oikein olan takaa! Tuli vaan sellainen tunne, että jäätiestä voisi saada talvisen eksoottisen ihmettelykohteen ihan oikeasti! Koli itsessään voi tarjota upena maiseman lisäksi vaaralliset (lyhyet) laskettelurinteet. Kunpa joku yrittäjä ottaisi riskin ja rakentaisi Pielisen rantaan vielä kunnollisen jääsauna, joka ei olisi mikään vanerihökkeli, vaan laadukasta jäärakentamista! Rukallakin sellainen on ollut jo vuosia! Ja Imatralla näyttäisi olevan todella upean näköinen myöskin!

Kolille kannattaa kehitellä muutakin kuin sitä ikihonkien töllistelyä; se ei nykyaikaisia turisteja paikalle vedä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...