7.3.2010

Potentiaalinen kohderyhmämme

Tulipa taas kerran todistettua, ihan vaan visuaalisesti, että olemme unohtaneet kokonaan markkinoida puhtausalan koulutuksiamme eräälle erittäin tärkeälle kohderyhmälle, nimittäin lomamökkien vuokranantajille. Olen vuosia katsastanut erilaisia, sekä yksityisten että yritysten, vuokraamia lomamökkejä sillä silmällä... Nyt uudelle lomamökille saapuessani huomasin jälleen kerran, että tiskiharja oli nähnyt varmaan parhaat päivänsä aikoja sitten ja moppi odotti saunan pesuhuoneessa homeisena viikon päässä olevaa koitosta. Pesuvadin pohjaväri loi tunteen tulevasta keväästä... Tästä se lähtee, riemuloma Rukalla!



Kun vuoraat mökin, siivoaminen kuuluu sopimuksessa nimenomaan vuokraajalle. Toki sen voi ostaa palvelunakin, mutta monesti siivouksen hinta on ylihinnoiteltu suhteessa siihen, että sen tekee paikallinen mökin isäntä tai emäntä itse. Suuri osa vuokralaisista päätyy valitsemaan oman siivouksen. Siinähän säästää ja "jokainenhan osaa siivota", kuten tässä on tullut todistettua jo useasti - hehheh!

No,missä me sitten astuisimme kuvaan? Järjestämällä lyhytkurseja mökkisiivouksen keskeisistä periaatteista perheenäideille, jotka ovat jo pakkaamassa kasseja ja sullomassa jälkikasvuaan ihan liian täyteen ahdettuihin autoihinsa? Ei suinkaan, meidän olisi saatava nämä lomamökkien vuoranantajat innostumaan koulutuksiin! Nimittäin, se välineistö, millä mökinvuokraaja joutuu lomaviikon jälkeen siivoamaan jälkensä, on ainakin minun kokemukseni mukaan jos nyt ei ihan alta arvostelun, niin vähintäänkin törkeä.

Usein on käynyt niin, että alkukatselmusta tehdessäni olen löytänyt homeisen pesumopin kuivumassa edellisen vuokralaisen jäljiltä ulkokuistilla. Varmaankin hän on toivonut, että haju ainakin vähän haihtuisi raikkaassa ulkoilmassa! Olen monesti arponut, että onkohan tämä yhdistetystä siivous- ja vaatekomerosta löytynyt pyyhe tarkoitetty vessan siivoukseen vai keittiöön tiskialtaan pyyhintään (tässä haluan tarkentaa, että pyyhkeet ovat yleensä hyvin kuluneita eikä pintojen vaihtamisella pitkälle pötkitä hygienian suhteen). Pesuaineet toisaalta sopisivat vaikka mökin suursiivoukseen (huomaa kotoinen termi!!!), koska ne ovat voimakkaasti happamia tai vahvoja emäksiä. Ehkäpä niillä onkin tarkoitus räjäyttää lika pois,ilman pyyhkeiden sun muiden moppien tuomaa mekaniikkaa...

Mielestäni on siis kohtuutonta, että siivouksen joutuu tekemään välineillä, millä pystyy korkeintaan levittämään likaa. Jos siivouspyyhkeistä ei oikein erota, että olivatko ne alunperin anopin juhlamekkona juhannustansseissa rippikoulun jälkeen, niin pieleen menee siivous. Ja silti pitäisi saada niin puhdasta, että seuraava vuokraaja ei pääse valittamaan, millaisen sottapytyn jäljille joutuikaan tulemaan. Mikä siinä mättää, että edellisen vuokralaisen jäljiltä edes tuotaisiin uudet ja pestyt pyyhkeet seuraavalle? Onhan siinä siirtymäaikaa varattuna peräti neljä tuntia! Kun vuokralainen on itse tyhjentänyt tuhkat, kantanut kaikkiin tulipesiin ja puulaatikoihin puut, tampannut matot, tuulettanut tilavaatteet, siivonnut saunan, imuroinut lattiat ja pyyhkinyt ne, pyyhkinyt pölyt, tiskannut astiat, puhdistanut jääkaapin ym. yms. yms. niin luulisi siinä vuokranantajalla olevan aikaa edes pyyhkeiden pyörittelemiseen. Tai rahaa vaikka uusien ostamiseen!

Eräs mökkienvuokraaja mainostaa, että heillä siivous maksaa mökin koosta riippuen 70 - 300 euroa ja jos päätetäänkin vasta lomareissun aikaan, että ei jaksa siivota, niin siitä veloitetaan "yllätyslisä", useita kymmeniä euroja vielä tuon hinnan päälle. Sepäs taitaakin olla aika harvinaista, että asiakasta "rangaistaa" ostopäätöksestä lisähinnalla?! Paljonkos se siivousliikkeiden tuntitaksa onkaan? Ja montako tuntia sillä saisi siivousta?! Kannattaa siis suhteuttaa! Kyllä siinä moni perhe myös nikottelee, jos vaakakupissa on 300 euroa tai oma työ!

Jotta ei olisi taas pallo jalassa, niin korostan, että puhun tässä lähinnä sellaisista yrityksistä ja lomarenkaiden vuokramökkipalveluista, missä siivous ensisijaiseti kuuluu vuokraajalle tai se on yleisin tapa! Tiedän sellaisiakin lomamökkiyrityksiä, missä siivous on sisällytetty mökin vuokraan ja joissa on siivousalan koulutuksen saaneita työntekijöitä tekemässä loppusiivoukset. He tekevät työnsä erittän laadukkaasti! Heille nostan hattua; on nimittäin tullut seurattua sitäkin työtä!

No,meikäläinen on oppinut vuosien saatossa ajattelemaan, että mennään sitten tarjonnan lakien mukaan. Jos minulle on osoitettu homeinen moppi, niin sutaisen sillä lattiat - parempaan standardiin sillä ei pysty. Jos käytettävissä on reikäinen ja likainen keittiöpyyhe, niin sipaisen sillä lähtiessäni pinnat ja jos vessansiivous on tarkoitettu tehtäväksi keittiön tiskipyyhkeellä, niin siitä vaan. Voiko olla totta?! Ei voi, minun sisääni on rakennettu jonkinasteien alan ammattilaisen ylpeys eikä se salli moista touhua! Typerää - mitä suuremmassa määrin!

Minulla on aina mukana omat suojakäsineet, tiskiharjan ja keittiöpyyhkeen ostan lähikaupasta tarpeen mukaan, niillä hoituu viikon aikana oman perheen normaali siivous. Ostamani välineet lahjoitan lomaviikon jälkeen mökin kalustoon, vähän niinkuin Fantomin merkiksi "Sweeper was here"...

Jos meillä joskus alkaa olla puute tunneista, niin pannaan tämä esimerkki mieleen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...