22.9.2013

Punkkuu vai punaviiniä, kaljaa vai olutta?

Olen miettinyt jo kauan suomalaista viinakeskustelua. Yksi meille tyypillinen asenne on, että kaikki alkoholia sisältävät aineet määritellään viinaksi. Se tekee asioista liian suoraviivaisia ja turmiollisen tuntuisia. Itseäni ärsyttää eniten kuitenkin se, että ravintoloiden valikoimat ovat erittäin suppeat ja tarjoilijoiden tietämys juomista todella vähäistä. Ja nythän puhutaan tietenkin oluesta. Ei kaljasta. Kyllähän sitä kaljaakin on, mutta se on ihan eri asia se.

Olen jo paasannut siitä, että yleensä ravintolassa ruuan seuraksi voidaan tuoda olut limpsalasissa. Harvemmin näin käy viiniä tilanneelle. Kerran sain tumman olueni jopa siiderilasissa ja kun siitä mainitsin, niin tarjoilija kävi ystävällisesti kaatamassa juoman lasista toiseen (!); hyvästi vaahtokukka. Yleensä olut tuodaan pöytään puolen litran lasissa, jossa se ehtii väljähtyä ennen ruuan aloittamista. Sen sijaan viiniä voi saada 12, 16 tai 24 cl:n annoksina. Tämä on epätasa-arvoa, jos mikä.

En todellakaan hifistele oluen tuntemuksella, mutta jotain siitä tiedän kuitenkin. Kuten sen, että erityyppisille oluille on omia laseja, joissa niiden maku säilyy hyvänä koko juomanautinnon ajan. Lasi voi olla korkea tai matala, kapea tai leveä, muodoltaan solakka tai pyöreä, paksuudeltaan ohut tai leveä. Mutta missä mättää, että 80% tarjoillaan reilun puolen litran saavissa, jonne se on kaadettu asiaa sen kummemmin pohtimatta. Toki lagereille isot lasit käyvät aivan hyvin; etenkin jos on kova jano. Muussa tapauksessa niitäkään ei pitäisi kaataa ihan mihin sattuu. Lasin muodolla on monenlaisia vaikutuksia oluen makuun ja nautittavuuteen. Lasi voi esimerkiksi kaveta suuta kohti ja näin aromit säilyvät lasissa pitempään. Lasin muoto voi myös vaikuttaa oluen vaahdonmuodostukseen, jolla on tietty vastaavasti vaikutus jälleen aromien säilymiseen.

Myös ulkonäöllä on iso vaikutus mielihyvään. Kun istut odottamassa ruokaa ja kavereille tuodaan viini kauniissa lasissa (tai ainakin tunnistettavasti viinilasissa) ja itse saat IPA:si isossa pint-lasissa (eli siinä samassa missä cociksenkin), niin kyllähän se vähän masentaa. Korostan, että puhun nyt ravintola-illallisesta enkä mistään oktooberfestistä, missä periaatteena on käsittääkseni kiskoa hanalagereita kolpakoista nahkahousuissa.

Olikohan tumma Kozel
No, minulla on varaa ajatella ja jopa purnata tämmöisestä mitättömästä asiasta. Kun seurueen muut jäsenet ostavat 14 cl viiniä, niin meikä hurauttaa juoda melkein nelinkertaisen annoksen olutta?! Sitäkö tässä ajetaan takaa? Vai sitä, että väljähtänyt olut (lue:kalja) peittää ruuan maun alleen, mikä on ehkä hyvinkin oleellinen pointti kun kokki sairastui ja saatiin kaveri tuuraamaan?

Omassa kotikaupngissa olisi kiva käydä joskus syömässä ns. ulkona niin, että koko setti olisi kunnossa. Se tarkoittaa sitä, että kun viinitilauksen jälkeen jatketaan oluttilauksella, saisi kuulla muutakin kuin "Karhuu ja Olvii ja Koffii hanassa ja Kötseliä".  Mikä siinä mättää??

Red Ale


1 kommentti:

  1. Me eletäänkin pölhölässä :) Vaikka suomalaiset kovia oluenjuojia ovat, niin harmi että ei ymmärretä tämmösien yksinkertaisten asioiden päälle. Tämähän johtuu ainoastaan asiakkaista, jotka ovat oppineet juomaan juoman kuin juoman muovituopista tau perus 0,5 lasista, valittamatta. Tai sitten ei edes tiedetä, että lasilla on jotain merkitystä makuun.. -T

    VastaaPoista

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...