31.10.2013

Suuri huijaus!

Tänään ei oikein kulje, sen huomaa jo noista tautofoniaa täynnä olevista otsikoista. Mutta asia on silti tärkeä, nimittäin pesuohjemerkintöjen paikkansapitämättömyys nykyajan tekstiileissä. Olen taas viime aikoina päässyt opettamaan yhtä lempiaineistani eli tekstiilien huoltoa. Oikeasti tykkään!!!

Mitä uskoa?!
Aihe on nykyisin haastava paristakin syystä; ensinnäkin siitä, että nykyajan ihmiset eivät välttämättä ole koskaan silittäneet saatikka mankeloineet ja toisekseen siitä, että pesuohjemerkinnät ovat täynnä soopaa. Ei kuitenkaan suopaa! Soopa-nimihän tuolee suopa-nimestä, mikä puolestaan tarkoittaa kalisaippuaa. Mutta ei siitä nyt tässä yhteydessä enempää.

Sen sijaan vauhkoan siitä, että tavallisen, saatikka tutkintoa suorittavan tekstiilien pesijän, olisi nykyisin oltava todella valveutunut, kriittinen ja teoriatietojaan jatkuvasti päivittämässä. Melko laaduton kuva kertoo siitä, että kännykkäni on vähintää kolme vuotta vanha. Lisäksi se kertoo seuraavat tiedot: 100%:n puuvillapaita on pestävä hellävaraisesti 40 asteessa, paitaa ei saa kloorivalkaista, ei kuivattaa kuivausrummussa, ei silittää eikä myöskään pestä kemiallisesti. Missä mättää?!

Eli nyt päästään varsinaiseen aiheeseen. Puuvillakuitu ei puhdistu noin alhaisessa lämpötilassa! Sen todistavat useat tutkimukset, joita voi etsiä Työtehoseuran sivuilta. Lisäksi asiasta paasaavat Martoista lähtien kaikki ne, joilla on rohkeutta ja tietoa nostaa asia esille. Itsekin kuulun tähän joukkoon. Minua ärsyttää ympäristöihmisenä erityisesti se, että alhaisia lämpötiloja pidetään hyvänä asiana nimenomaan ympäristön kannalta. Energiaa ei kuulemma kulu niin paljon, kun tekstiilit voi pestä 20 asteessa?!? Niinpä, mutta entäs ne muut haitat; esimerkiksi se, että tekstiili ei puhdistu ja se menee käyttökelvottomaksi nopeammin, jolloin on ostettava uusi tilalle. Tai se, että pyykinpesukoneessa erityisesti zeoliitti sakkautuu sitä enempi, mitä alempialämpötiloja käytetään. Tai se, että kemikaaleja on lisättävä, mikäli joku puhdistustapahtuman osatekijöistä, tässä tapauksessa lämpö, pienenee. Tai pesuaikaa on lisättävä, mikä puolestaan nostaa sähkönkulutusta koneen ohjelman kestäessä ja kestäessä. Myöskin tektiilit vaurioituva pikku hiljaa liian pitkien pesujen aikana.

Toki puuvillapaidassa saattaa olla nappi, mikä sulaa 60 asteessa?! Tai saumalanka, mille käy samoin?!  Onko kyseessä laadukas tuote, kysyn vaan! Kerrataan, koska repetitio mater studiorum est: puuvillakuitu vaatii vähintään 60 asteen lämpötilan puhdistuakseen (mikäli siinä on hikeä, ihorasvaa tai muuta vastaavaa likaa - ja jos ei, niin himputtia varten se pitää sitten pestä?!). Normaali puuvillakuitu kestää hyvin myös kuivausrummun pyörityksen; siitä on sekin etu, että tekstiilipöly saadaa rummun suodattimeen. Em. tapauksessa silityksen kiellon ymmärtää, kun kyseessä oli paita, minkä pitää näyttää ryppyiseltä?!?

Vaihtarit
Summa summarum, kuten me latinistit sanomme, eli meikäläinen sai oivan tarjouksen! Osaan silittää, pidän silittämisestä ja kaiken kukkuraksi ajattelen sen olevan vielä hyvää harjoitusta, kun opetankin moista taitoa. Niinpä olen nyt tehnyt sellaisen diilin, että silitän silloin tällöin noin 20 paitaa ja saan vastavuoroisesti pullaa, kakkua, keksejä ja muita herkkuja vastineeksi työstä! Jee!!! Ainut harmitus on, että minun olisi pitänyt antaa ymmärtää, että silittäminen on vaivalloista jolloin olisin saanut ehkä vielä enempi pullaa!!!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...