Liian pieni vuoka... |
Huomasin virheen siinä vaiheessa, kun en enää viitsinyt lähteä voitelemaan ja korppujauhottamaan kolmatta vuokaa. ja hyvinhän siinä loppujen lopuksi kävi, vaikka itse sanonkin!
Kupsakat kakut |
En tietenkään masentunut moisesta, vaan päätin vaihtaa raaka-ainetta ja tekaisin 2 kg lanttulaatikoita ja 1kg porkkanalaatikoita. Sain yhteensä 10 rovetta, kun normaalisti niitä syödään neljä. Tiedoksi vaan, että jouluna meillä siis on pääruokana kasvispitoiset laatikot. Laitetaanpa pari kuvaa, sillä nämä onnistuivat mielestäni todella hienosti!
Ehkä vaikeinta näissä laatikoissa, mistä tässä tyylinäytteenä lanttulaatikko, oli tuo lusikalla pinnan muotoilu. Ystäväni, joka on sentään jonkinsorttinen pitokokki ensimmäisessä polvessa, joutui opastamaan minua lusikalla muotoilemisen saloihin. Ekana painoin liian kovaa, tokana painoin liian hiljaa, kolmantena painoin liian syvälle. Mielestäni sillä nyt niin mitään väliä ole, miten kaunis pinta on. Ymmärsin kuitenkin, että mikäli minä päätän rypytyksestä piirakanpaistossa, en vastaavsti päätä lanttulaatikon pinnan muotoilusta.
Jossain vaiheessa homma lähti taas lapasesta. En ymmärrä, mikä minuun meni, mutta ympäristöomatuntoni oli ilmeisesti pahasti pakkasen puolella kun kävimme kaupassa. Ostin 1½kg bataatteja. Tropiikissa kasvava perunan sukulaissielu bataatti on melko yleinen suomalaisissa kaupoissa, nykyisin. Mutta eipä bataatteja ollut myynnissä vaikkapa 10 vuotta sitten. Niitä tuodaan Afrikasta, Yhdysvalloista, Etelä-Amerikasta, Aasiasta. Yritin googlata, mitä kurjuutta ja harmitusta bataatin viljely aiheuttaa ja ihmettelin, että eipä paljon löytynyt tietoa; reseptejä sitä vastoin valtavasti.
Itse ajattelen sen niin, että bataattia viljellään maissa, missä on puhtaan veden puutetta ja vesi on muutenkin kortilla. En saanut selville, onko jopa sademetsää kaadettu bataattipeltojen takia. Joka tapauksessa, bataatin rahtaaminen tänne meikäläisen ruokapöytään asti on elinkaaren takia minulle kova paikka. Olisin voinut tehdä imellettyä perunalaatikkoa. Mutta tein sitten bataattilaatikkoa. Sen verran sanon, vaikka olenkin luonteeltani perusvaatimaton, että tulipa ensikertalaisen tekemäksi aivan mielettömän hyvän makuista!!! Näitä tuli 6 rovetta...
Loppuhuipennuksena koristelimme pipareita! JEEE!!! Tykkään kovasti! Pieni ongelma minulla tuossa alkuvaiheessa aina on, eli en osaa tehdä sitä leivinpaperitötteröä. Mutta muuten minusta on tosi kivaa koristella pipareita ja väsätä niitä joululaulujen soidessa taustalla. Pipareita tuli paistettua jotain 300, kun suurin osa niistä oli niitä tosi pieniä. Hyvä on, myönnän, jossain vaiheessa alkoi tympimään. Niinpä osa pipareista tungettiin rasioihin ilman mitään koristeluja.
Pipareissahan on sitä kumiinia, mikä on maksalle vaarallista liian suurina annoksina. Lapselle kahden korvapuustin tai 2-10 piparin syöminen saattaa aiheuttaa kumiinimyrkytyksen, mikä taikinassa on siis käytetty kanelia?! No huhhuh! Mietin tätä kyllä tosi pitkään, onneksi painan yli 15 kiloa, joten voin turvallisesti syödä vaikka 7 pullaa ja 30 piparia ilman riskiä ...
Ja tässä lopuksi vielä taidonnnäyte siitä, miten tehdään oikeaoppinen pursotintötterö. Ja mallia näyttä ystäväni, joka on siis ex-kondiittorileipuri.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti