12.12.2013

Hinta pompsahti!

Tässä sairaslomalla makoillessa pystyy lukemaan kaikenlaista ja kun kaikki kirjat on jo luettu, niin keskityin mainoslehtisiin. Niitähän tulee postilaatikko täyteen näin joulu alla. Onneksi ei enää tarvitse keskittyä lelulehtisiin, joten siirryin pikaisesti ruokamainoksiin.

Kotimainen kassissa kasvatettu kirjolohi näytti maksavan 5,95e/kg, Suomessa valmistettu savustettu nieriä 14.99e/kg. Puuttui enään norjalainen Chilessä kasvatettu merilohi ja Norjassa kasvatettu, Thaimaassa fileoitu ja Virossa savustettu "aito" lohi. Mutta niistä ei nyt enempää.

Nimittäin sitten luin eläimille tarkoitetun esitteen, missä kehotettiin "Arvosta koirasi alkuperää!". Sitä sai arvostettua parhaiten ostamalla CanGan-ruokaa, mikä jäljitteli villien koiraeläinten ravintoprofiilia eli siinä on runsaasti korkealaatuisia eläinproteiineja (entisaikojen asuinalueesta riippuen rotat jänikset, hiiret, hirvet lienevät vaihtuneet lähiteurastamon ruhojen osiin) ja rajoitetusti hiilihydraatteja (niinpä!). Hinta oli 7,95e/kg. Ymmärrän kyllä tämän "paluun" alkuperäisruokintaan. Tai lähemmäs sitä.

Meikäläisen lapsuudenkodissa oli useita koiria, joista rakkain oli sekarotuinen pystykorva Kiva. Kiva söi, kuten muutkin sen aikaiset koirat, raakaruokaa. Kaupassa ei ollut myytävänä mitään koiranruokasäkkejä, -putkiloita-, purkkeja tai-pötköjä. Ja niinpä meidänkin koirille ostettiin kaupasta luita, häntää, maksaa, sydäntä, henkitorvea ja  keuhkoja. Se oli sitä aikaa, kun teolliset ruokavalmisteet eivät olleet vielä rynnineet markkinoille ja koiranhoito vaati sekä karskin mielen (verisiä luita ja sisäelimiä) että huonon hajuaistin (sydämen keittäminen). Koiran ruuansulatus ja sisäelimet eivät kyllä edelleenkään poikkea mitenkään suden vastaavista, vaikka ihmiset ovat pystyneet jalostamaan koirien ulkomuotoa. Sen takia koira syö lihaa, kasviksia ja raatoja; tässä järjestyksessä. Ja jos ihmettelet, mistä se niitä kasviksia saa, niin niitten eläinten mahalaukusta, mitkä se on tappanut.

Ja nyt sitten eläintenomistajat ovat heränneet. Jos koira on vilja-allerginen, niin haloo! Todellakin kannattaa miettiä, mitä sille hurtalle ruuaksi antaa ja kuinka paljon viljaa se ruokasäkki sitä sisältää! Koirilla ei ennen ollut iho-sairauksia eivätkä ne olleet allergisia ruualle. Miksi? Siksi, kun ne söivät juuri sellaista ruokaa, mitä niiden ruuansulatuselimistö pystyi sulattamaan. Ja sitten tuli teollinen ruokatuotanto. Jotta kaikki hehkutusjäännökset ja teollisesti revitty luujauhomössö, sokeri ja tärkkelys saadaan puristettu kasaan, tarvitaan lisäaineita ja säilöntäaineita. Kaiken kukkuraksi ihmiset saatiin uskomaan, että koira saa vitamiinit vain teollisesti tuotetusta ruuasta. No, onneksi tanskalais-ruotsalainen pihakoiramme Vili, joka saa säkillisen mustia hiiliä Joulupukilta (mainitsiko jo tästä), syö kaikkea mahdollista, mikä ei liiku. Ja toivottavasti kohta myös sellaista, mikä on musta ja liikkuu; ei kuitenkaan hiilisäkki...


Nimittäin, samassa mainoslehdykässä ei oltu unohdettu kissoja, noita ärsyttäviä kiiluvasilmäisiä rontteja, jotka ovat majoittuneet meikäläisen pihamaan ympärille ja yksi niistä majoittui jopa takakuistillemme, kunnes laskin ulos tanskalais-ruotsalainen pihakoiramme Vilin tekemään hieman tuttavuutta sen kanssa.

Ihan vaan pikku kuriositeettina mainitsen, että meillä oli lapsuuskodissani kissa nimeltää Misu. Misulle ostettiin Lieksan torilta silakoita, jotka se söi hyvällä ruokahalulla ja iloisesti häntä huiskien.  Jos ei ollut silakoita, sille annettiin meiltä tähteeksi jäänyttä ruokaa (Lue: nyk. biojäte), joka kelpasi sille yhtä lailla, vaikka silakat olivat selvästi sen herkkua. Siis torilta tuodusta paperikääröstä suoraan vadille tarjottuna.

Mutta mitä ostetaankaan nykyajan kissoille: "Makuelämyksiä maukujille" kuten mainosti intoili. Kissoille oli myytävänä kuivattua kuoretta hintaan 54,90e/kg. Kuore, tuo kuhaa (!) maultaan muistuttava pikkukala on sesonkikala, eli sen pyyntiaika kestää vain hetken. Yleensä sitä tulee nuottaamisen sivutuotteena, sillä kuore-parka jää kiinni nuottaan tai verkkoihin isoista hampaistaan. Ne, jotka ovat kerran maistaneet kuoretta, eivät voi tajuta, että moista herkkua syötetään kissoille. Ja mihin hintaan!!!

Summa summarum: Varokaa naapurin katit! Vili on palannut alkukantaiseen koiranruokaprofiiliin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...