2.12.2013

Mahdoton laatikko!

Ajattelin tekaista lanttulaatikkoa Jouluksi. En muistanut (miksi olisin?!) reseptiä ulkoa, joten ajattelin etsiä ohjeen äitien (niiden jotka tappavat broilerit eli Ross 508:t  sähköllä) tekemästä ruuasta eli sehän löytyy kaupasta ostetun lanttulaatikon kannesta. Välillä (tosi usein) minulla on niin paljon muuta puuhaa (laiskottaa vaan), että en kerkiä (viitsi) tehdä lanttulaatikkoa itse. Olen kyllä lukenut Mats-Eric Nilssonin Petos lautasella, Aitoa ruokaa ja Vaara vaanii kattilassa. Silti olen riskeerannut.

Sen Suuren Kurpitsan ilmestymisen jälkeen heräsin jonkinasteisesta horroksesta. Ymmärsin, että jos minä, jolle ei ole siunaantunut kovinkaan paljon viherpeukaloiden positiivisia ominaisuuksia, voin kasvattaa köynnöskasveihin kuuluvan kurpitsan (Cucurpita pebo - kuten me latinistit niitä hellästi kutsumme), voin kasvattaa muutakin ruuaksi kelpaavaa. Minun kurpitsani painoi n. 4 kiloa, mutta maailman suurin kurpitsa on painanut 911 kiloa. Vain 907 kiloa erottaa meidät ja kyseessä oli vasta meitsin eka! kurpitsa.

Ensi kesänä (vannon) minulla kasvaa perinteisten puna- ja mustaviinimarjapensaiden lisäksi perunoita, porkkanoita, sipulia ja kurpitsoita.Perunoita olen viljellyt jo vuosikymmeniä, mutta keväällä myyjä nöyryytti minut kun kävin vasta juhannusviikolla kyselemässä siemenperunoita. Oli vähän muutakin tekemistä siinä kevään korvalla... Mutta ensi keväänä kaikki on toisin! Kaikki muu on turhaa paitsi nurmenleikkuu (katteeksi) ja puutarhanhoito. Uskonko itsekään, en usko, uskon, en usko, uskon.

Nyt halusin hieman hauskuuttaa itseäni ja lähdin etsimään raaka-aineita lanttulaatikkoon:
lanttu (löytyy)
siirappi (löytyy)
mannasuurimo (miksi?)
korppujauhe (löytyy)
kasvimargariini eli osittain kovetettu kasvirasva (eikö voi kelpaa?)
rasvaton maitojauhe (miksi?)
muunnettu tärkkelys (härregud!eikö kananmuna kelpaa?!)
suola (löytyy)
valkopippuri (löytyy)

Teolliset valmisteet poikkeavat aika paljon kotitekoisesta ruuasta. Se on vähän sama, kuin mainos, jolla kaupataan maalaiskananmunia. Kaupunkilaiskananmunat eivät herätä samalla tavalla kuluttajassa mielikuvaa nurmikolla tepsuttavasta kanaemosta, jonka perässä piipertää keltaisten untuvikkojen parvi. Ja mielikuvalla myydään. Sen takia "äitien tekemä ruoka" luo mielikuvan kotitekoisesta.

Ja löytyihän se perinteisempi resepti:
lanttu, suola, vesi, kerma, siirappi, muna, inkivääri,valkopippuri, korppujauho ja nokare voita

Olipa sekava kirjoitus. Kaipaan selvästi lomaa. Tai sitten olen vielä uupunut eilisestä piirakkasavotasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...