Ajattelin tekaista lanttulaatikkoa Jouluksi. En muistanut (miksi olisin?!) reseptiä ulkoa, joten ajattelin etsiä ohjeen äitien (niiden jotka tappavat broilerit eli Ross 508:t sähköllä) tekemästä ruuasta eli sehän löytyy kaupasta ostetun lanttulaatikon kannesta. Välillä (tosi usein) minulla on niin paljon muuta puuhaa (laiskottaa vaan), että en kerkiä (viitsi) tehdä lanttulaatikkoa itse. Olen kyllä lukenut Mats-Eric Nilssonin Petos lautasella, Aitoa ruokaa ja Vaara vaanii kattilassa. Silti olen riskeerannut.
Sen Suuren Kurpitsan ilmestymisen jälkeen heräsin jonkinasteisesta horroksesta. Ymmärsin, että jos minä, jolle ei ole siunaantunut kovinkaan paljon viherpeukaloiden positiivisia ominaisuuksia, voin kasvattaa köynnöskasveihin kuuluvan kurpitsan (Cucurpita pebo - kuten me latinistit niitä hellästi kutsumme), voin kasvattaa muutakin ruuaksi kelpaavaa. Minun kurpitsani painoi n. 4 kiloa, mutta maailman suurin kurpitsa on painanut 911 kiloa. Vain 907 kiloa erottaa meidät ja kyseessä oli vasta meitsin eka! kurpitsa.
Ensi kesänä (vannon) minulla kasvaa perinteisten puna- ja mustaviinimarjapensaiden lisäksi perunoita, porkkanoita, sipulia ja kurpitsoita.Perunoita olen viljellyt jo vuosikymmeniä, mutta keväällä myyjä nöyryytti minut kun kävin vasta juhannusviikolla kyselemässä siemenperunoita. Oli vähän muutakin tekemistä siinä kevään korvalla... Mutta ensi keväänä kaikki on toisin! Kaikki muu on turhaa paitsi nurmenleikkuu (katteeksi) ja puutarhanhoito. Uskonko itsekään, en usko, uskon, en usko, uskon.
Nyt halusin hieman hauskuuttaa itseäni ja lähdin etsimään raaka-aineita lanttulaatikkoon:
lanttu (löytyy)
siirappi (löytyy)
mannasuurimo (miksi?)
korppujauhe (löytyy)
kasvimargariini eli osittain kovetettu kasvirasva (eikö voi kelpaa?)
rasvaton maitojauhe (miksi?)
muunnettu tärkkelys (härregud!eikö kananmuna kelpaa?!)
suola (löytyy)
valkopippuri (löytyy)
Teolliset valmisteet poikkeavat aika paljon kotitekoisesta ruuasta. Se on vähän sama, kuin mainos, jolla kaupataan maalaiskananmunia. Kaupunkilaiskananmunat eivät herätä samalla tavalla kuluttajassa mielikuvaa nurmikolla tepsuttavasta kanaemosta, jonka perässä piipertää keltaisten untuvikkojen parvi. Ja mielikuvalla myydään. Sen takia "äitien tekemä ruoka" luo mielikuvan kotitekoisesta.
Ja löytyihän se perinteisempi resepti:
lanttu, suola, vesi, kerma, siirappi, muna, inkivääri,valkopippuri, korppujauho ja nokare voita
Olipa sekava kirjoitus. Kaipaan selvästi lomaa. Tai sitten olen vielä uupunut eilisestä piirakkasavotasta.
Blogin tavoitteena on ilahduttaa myös lukijaa tarinoilla erään opettajan kokemuksista ja tulkinnoista työssä ja kotona. Ja nyt, eläkkeellä ollessa aika synkkää tuntuu olevan. Vääryydet ja epäoikeudenmukaisuus saavat postaamaan, vaikka haluaisin kirjoittaa kaikesta iloisesta. Kirjoitustaitokin on välillä hukassa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kyllä pitäisi saada uusi alter ego
Vili, tuo älykäs ja hyvätapainen tanskalais-ruotsalainen pihakoiramme, oli tavallaan alter egoni. Tai minä olin sen, mistäs tuonkin tietää....

-
No tulipa taas kerran todistettua, että ei ole meikäläisen opinnot menneet hukkaan. Olen meuhkannut jo vuosia siitä, että kuluttajan olisi t...
-
Tynnyrisauna-ystäväni mökillä nökötti elokuussa yhä laavu, jonka olimme tehneet väliaikaista käyttöä varten kolmisen vuotta sitten . No, äkk...
-
Kylläpä on vierähtänyt aikaa edellisestä kirjoituksesta. Kaikkea on tapahtunut, enimmäkseen kivoja juttuja. Silti on jotenkin ollut takkuist...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti