30.11.2013

Ankkaankin koskee!

Hienoa, että aika ajoin nostetaan esille eläinten kohteluun liittyvät asiat. Se on sitä kestävän kehityksen ekologista osuutta ja elinkaaren alkutuotantoasiaa. Asia ei ole kuitenkaan uusi, nimittäin se, että eläimiä kohdellaan epäinhimillisesti ympäri maapalloa. Äskettäin katsoin Amerikan ruokatuotannosta kertovan ohjelman, missä kehuttiin mm. seuraavilla asioilla:
-lihakarja on saatu syömään pelkästään maissijauhetta, mikä ei ole niille luontainen ravinto; heinää ja korsia niille ei tarjota mutta niiden sijasta hieman antibiootteja ja hormooneja
-geenimuunneltu maissi kasvatetaan vahvoilla lannoitteilla, jolloin sadot ovat kasvaneet räjähdysmäisesti - eipä ihme että maissia tarvitaan, sillä juontajan mukaa miltei 80% kauppassa myytävistä tuotteista sisältää maissia muodossa jos toisessakin...
-nautojen elopaino nousee puolessa vuodessa 300 kg:sta 600 kiloon, mikä on tosi nopeaa ja hienoa, sillä vieressä odottaa teurastamotehdas, minne ne ajetaan rauta-aitauksista, missä ne ovat viettäneet koko elämänsä
-ja niin edelleen!

Ja kaiken tämän jälkeen ei liene yllätys, että amerikkalaisten ruokapakkauksista jopa 80% sisältää terveydelle vaarallisia ja muissa maissa kielletyiksi luokiteltuja aineita. Mutta ei Amerikka mikää pahis ole, ihan samalla tasolla ovat muutkin ruuantuotantomaat, jotka tekevät kaiken isolla volyymilla. Eläinten inhimillisellä kohtelulla ei ole sijaa bisneksessä, missä tehdään minimiajassa maksimivoittoja.

Angoravillan tuotannosta nousi nyt kova mekkala ja täysin ymmärettävistä syistä. Samalla olisi voinut näyttää videoita myös koe-eläinten kohtelusta. Samantyyppinen keskustelu, muttakin pienemässä mittakaavassa käytiin vuosia sitten untuvahöyhenten tuotanto-ongelmien noustessa esiin. Silloin kerrottiin, että untuvat kiskotaan eläviltä haahkoilta. Sittemmin on selvinnyt, että niitä kerätään haahkojen pesistä mutta myös teurastamojen tuotantolinjalla riippuvista kanoista ja ankoista (ne eivät välttämättä ole vielä kuolleet siinä vaiheessa). Ja niistä elävistäkin linnuista - ehkä.

Kivun tuottaminen eläimelle ei ole perusteltua. Se on tuomittavaa! Ongelma onkin se, että näitä kaneja, ankkoja, nautoja, sikoja... ei luokitella eläimiksi, vaan ne ovat TUOTANTOeläimiä. Silloin niiden kohtelusta on voitu poistaa kaikki inhimillisyys, sillä päätavoite on, että niistä tuotetaan ruokaa ja muita sivutuotteita meille ihmisille. Ne eivät ole lemmikkejä. Kun nauta on 23-60901 on sen kohtelu ihan erilaista kuin Helunan. Vai onko?

Haluan vielä lopuksi muistuttaa, että pidän eläinten kiduttamista ja rääkkäämistä erittäin tuomittavana tekona. Mutta mitä olisit ajatellut, jos tuon angorankanivideon sijasta sinulle olisi näytetty video, missä aiheena olisi ollut vaikkapa narkkari-lapsisotilaat, sotilaiden tai pedofiilien raiskaamat pikkulapset, pahoinpidellyt naiset, lapsityö-orjat, vanhus suomalaisessa tehoterveyskeskuksessa. Mieti!

Elämä on niin epäinhimillistä! Elämä on niin epätasa-arvoista! Mitä minä voin tehdä? Mihin minä voin vaikuttaa? En ainakaan halua kyynistyä. Vaikka joensuulaisen sairaanhoitajan Tarja Tuovisen kirja "Hikeä, kyyneleitä ja sideharsoa -naisena kriisipesäkkeissä" kertoo myös siitä, miten avustusjärjestöjen kilpailutukset hidastavat avunsaantia jo muutenkin katastrofaalisissa olosuhteissa, haluan silti kantaa oman korteni kekoon. Jos lopetamme kaiken avustamisen vain sen takia, että osa siitä ei mene perille, se on mielestäni yhtä kurjaa kuin angoravillan kiskominen elävältä eläimeltä epäinhimillisin keinoin.

Ugh - olen puhunut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...