3.1.2020

Panssarilasi - ympäristöteko

Jatketaan vuotta 2020 ympäristöasioilla. Tällä kertaa mulla olisi haasteena uuden puhelimen ostaminen. Ja kyllä, se on haaste meikäläiselle! Kuulun vähemmistöön, joka uusii puhelimensa vasta sitten, kun se ei enää oikeasti toimi. Ja nyt on tullut se aika.
Pieni näyttö

Älypuhelimissa on se hassua, että niiden teknologia kehittyy jatkuvasti, mutta akkutekniikka on pysynyt samana viimeiset parikymmentä vuotta. Akku simahtaa helposti kylmässä ja heikkenee mitä useammin sitä lataa. Moni hankkii uuden älypuhelimen vaikka selviäisi pelkällä akun ostolla! Periaatteessa normipuhelin voi kestää käytössä 5 - 10 vuotta.

Apple ja Samsung saivat molemmat merkittävät sakot kun selvisi, että päivitysten yhteydessä puhelinten toiminta hidastui - tarkoituksellisesti. Puhelinta käytetään mm. kommunikointivälineenä, tiedon etsintään, pelaamiseen. Tutkimusten mukaan noin 29 % ihmisistä räplää puhelintaan 3 - 5 tuntia päivässä.
Riski kasvaa

Älypuhelimista on tullut nopean syklin laite, jonka nopea ja jatkuva kehitys ei takaa huippulaatua. Erään tutkimuksen mukaan älypuhelinten globaali käyttöikä on noin 21 kuukautta! Kun miltei puolet maapallon väestöstä omistaa puhelimen, ei liene ihme, että elektroniikkajätemäärä on valtava.

Älypuhelimissa on arvokkaita, uusiutumattomia raaka-aineita: kultaa, hopeaa, kuparia, nikkeliä, kobolttia sekä muovia ja lasia. Kun 1 miljoona kännykkää on kierrätetty asiallisesti, niistä saadaan pelkästään kultaa 24 kilon verran uudelleenkäyttöön.

Moni pelkää, että tietoturva on vaarassa jos laittaa puhelimensa kierrätykseen. Elker oy:n mukaan Suomessa saadaan vain 10 % puhelimista asialliseen kiertoon. Sen sijaan niitä hajotetaan itse kirveillä tai ne on  jätettu lojumaan kaapinpohjalle. Iteltä löytyi välittömästi kolme puhelinta.
Missä suojalasi

Tässä olisi tehtävä ryhtiliike! Tarvitsetko OIKEASTI aina uusinta mallia? Ostatko UUDEN AKUN puhelimen sijasta? Oletko SUOJANNUT puhelimesi näytön, jotta se kestää ja kestää ja kestää?

Ja nyt asiaan. Puhelimeen kannattaa ostaa oikea suojaLASI eikä muovista suojakalvoa. Myös suojalaseissa on eroja! Panssarilasi on niistä laadukkain. Mitä isompi näyttö on, sen tärkeämpää on sen suojaaminen. Puhelin ei ole lyhytsyklinen elektroniikkalaite normikuluttajalle oikein suojattuna! Panssarilasit saa tilattua helposti verkkokaupasta:  Panssarilasit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...