26.1.2020

Kirveelle töitä, jatkuu

Mökin puusavotta eteni taas lauantaina. Paikalla oli kolme smurffihousuista ahkeraa aikuista. Saimme 5 tunnissa karsittua ja pätkittyä kaksi isoa haapaa ja raahattua oksat polttopaikalle. Lisäksi aloitimme kolmannen puun karsinnan.  Oksia on niin paljon, että ne on pakko polttaa. Puut on kaadettu naapurin pellolle ja hän lupasi, että siihen saa tehdä nuotion.
Hidasta hommaa on! Ehkä ei ollut paras idea sanoa, että tehdää karsiminen ja pätkiminen ite niiltä kohtaa, mihin laippa yltää. On se metsuri ajatellut, että taas yritetään säästää. Viime vuonna Pupulan kruunaamaton kuningatar säästi samantapaisesti - ja sai todennäköisesti ikuisen vaivan käteensä liiallisesta mesomisesta liian paksun koivun kimpussa liian heiveröisellä sahalla...

Ei näkynyt Ykköstä, ei Kakkosta, ei Kolmosta, Nelosesta puhumattakaan - de facto - kuten me entisaikojen latinistit sanomme. Mutta onhan tässä vielä talvea jäljellä. Saunamökissä oli kiva pitää taukoa ja kuivatella vaatteita työn lomassa. Jäätä on vain 10 cm, sen verran kuitenkin, että piti kairata avanto!

Risujen raahaaminen tympi! Kyllä osaa olla typerää hommaa! Olisin mieluummin halkonut, mutta pakko on yrittää saada pellon puut karsittua ja risut poltoon mahdollisimman pikaisesti. Eli meijän porukat tuntien, ehkä maaliskuun puoliväliin mennessä. Sen jälkeen on vuorossa loput puut pihan puolelta.
Yritämme tehdä karsinnan ja sahaamisen aina puu kerrallaan. Halkominen saa odottaa. Paitsi iltapäivän lopussa en malttanut, vaan haloin pikkuisen ihan vaan muistin virkistämiseksi.

Tarkoitus on saada puut halottua silleen, että ne voi vetää kelkalla (moottori-) pinoihin mökin pihalle. Jos lunta on näin vähän, niin tulee ongelmia. Tällä hetkellä siis noin 2 cm! Se sulaa melko sukkelaan. Kiirettä pitää! Joka viikonloppu pitäisi olla hommissa. Nyt on oltu jo kolmesti ja hyvin, hyvin pienesti homma etenee. Mutta etenee kuitenkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...