29.12.2021

Joulu kuusesta

Vähänkö on kökkö otsikko, mutta luin Hesarista juttua siitä, miten osa ihmisistä suhtautuu tunteikkaasti kuuseen, tarkemmin jouluksi sisälle koristeeksi tuotavaan ns. joulukuuseen. Euroopan maissa, vaikkapa Latviassa, joulukuusi on ollut joulun koristeena jo 1500-luvulta. Suomeen tuokin ilmiö lrantautui jälkijunassa, peräti yli 300 vuotta myöhemmin. Ensimmäisissä säätyläiskodeissa kuusi tuotiin sisälle 1800-luvun alkupuolella ja talonpoikaistupiin vastaavasti loppupuolella. 

Koristeet olivat noissa alkuaikojen joulukuusissa olkisia. Kun kynttilät alkoivat yleistyä, olkien käyttö oli lopetettava etenkin lattioilla. Mutta kuusi toi köyhiinkin pirtteihin juhlan tuntua, joulusisustaminen on suomalaiskodeissa kulminoitunut pitkälle joulukuusen ympärille. Joku muistaa lapsuuden oikeat kynttilät, miten niitä piti vahtia huolella ja niitä raaski polttaakin vähän kerrallaan. Toinen muistaa, kun koulussa askarteli joulukuuseen koristeita. Aika monella on muistoja joulukuusesta. 

Ja nyt osa ihmisistä kokee, että joulukuusen tuominen kotiin on raaka kuusen surma, katala temppu ja sinänsä tuomittava teko. Kuusi olisi voinut kasvaa metsässä ja sitoa hiiltä parhaansa mukaan vuosikymmeniä, Suomessa ehkä keskimäärin 60 vuotta. Mutta nyt se siis hakataan 10 vuoden iässä kertakäyttökoristeeksi koteihin. Joskin joulun jälkeen siitä otetaan vielä energia talteen polttolaitoksessa.

Samat ihmiset mitä todennäköisimmin hyväksyvät kuusesta tehdyn vessapaperin, sanomalehdet, kirjat, kalusteet ja muun tavarakirjon, missä käytetään raaka-aineena puuta. Ne tuntuvat hyödylliseltä puun käytöltä? Mutta kuusen kaataminen pelkän ilon, kauneuden ja perinteen takia on väärin? Onko näin? 

Joulukuusia kannetaan koteihin Joulupuuseuran mukaan noin 1,4 miljoonaa vuosittain. Tästä miljoona on perheviljelmillä kasvatettuja kuusia. Lopusta 1/5 haetaan ns. omista metsistä ja loppu 4/5 tulee tuontipuuna ulkomailta, mielestäni melkoinen määrä siis rahdataan Suomeen. Joulupuuseuran mukaan kotimaisella viljelykuusella on pieni hiilijalanjälki. On se ainakin pienempi kuin tuontikuusilla.

Mitähän sitä ajattelisi?! Olisiko ostettava ikuinen muovikuusi, jonka raakaa-aineena on öljy ja varmaan kierrätysmuovi? Olisiko luovuttava koko kuusesta? 

Hyvvee Joulluu!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...