10.2.2010

Flow ja työn imu

Sisäinen yrittäjyys on melko jäykähkö määritelmä ja kuten olen nyt tajunnut, se ei kerro koko totuutta ainakaan kouluttajan työstä ja sen sisällöistä suhteessa käsitteeseen. Mutta parempaakin meille työnsä mielekkääksi kokeville ja itsensa arvostetuksi tunteville kouluttajille on tarjolla. Unohdetaanpa hetkeksi sisäinen yrittäjyys!

Flow on "tila, jossa ihminen on niin syventynyt toimintaansa, että mikään muu ei tunnu merkitsevän mitään ja toiminta tuottaa valtavaa iloa" ja näin sen siis määrittelee Mihaly Csikszentmihalyi. Flow:n voi tuntea työssä tai sen voi mielestäni tuntea myös kahden ihmisen välillä. Opettajaopinnoissa ollessani koin ensi kertaa koko työelämähistoriani aikana tällaisen flow-tunteen erään pääkouluttajani kanssa; tunne tarttui välittömästi ja oli aivan mahtavaa työskennellä hänen kanssaan "samalla aaltopituudella" ja intensiivisesti. Ponnistelut olivat päätähuimaavia ja ihastuttavan tuottoisia! Olen kokenut tämän tunteen myös omassa tiimissäni, joten uskon tähän luovuuden, subjektiivisen hyvinvoinnin ja onnellisuuden tahtotilaan.

Miltäs kuullostaa sitten Jari Hakasen suomalainen vastine työn imu (imuhan jo sanana saa kaikki Pupa-kouluttajat innostumaan asiasta.)?! Työn imu on "suhteellisen pysyväluonteinen, myönteinen tunne- ja motivaatiotila", jossa ollessaan ihminen on tarmokas, omistautuu ja uppoutuu työhön. Hän haluaa panostaa työhön eivätkä vastoinkäymisetkään saa nähtä lannistumaan. Aamuisin on kiva lähteä töihin! Työ koetaan merkitykselliseksi ja työstä itsestään saa mm. innostusta, inspiraatioita ja haasteellisuutta. Työn imussa olleessaan ihminen on syvässä keskittyneisyyden tilassa ja työhön paneutuessaan siitä saa myös nautintoa. Aikaraja hämärtyy ja työn vapaa-ajan erottaminen voi olla hankalaa.

Tämähän alkaa kuullostaa ihan pupakoilta! Ja mikä ilahduttavaa, yrittäjyyteen kuuluu omassa mielessäni aina raha-määritelmä, mitä näissä kahdessa ei mitenkään korosteta. Voin siis olla villi ja vapaa, toteuttaa hulluimmatkin ideani ja innostua yhdessä, ajattelematta sen enempää yrittäjyyskäsitteeseen liittyvia talousasioita!

Jihuu!!! Nyt voin huoletta ja hyvällä omalla tunnolla delettää jo aiemminkin delettämäni toimialajohtajan lähettämät "Taloutemme on tai ei ole kunnossa" sähköpostit. Voin oikeasti vain omistautua työlleni ja jättää mielestäni asiat, mitkä eivät ole ydinosaamistani, sellaisille ammattilaisille, jotka osaavat hoitaa ne taatusti paremmin kuin minä.

Vapaus on todellisuutta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...