Poikani, joka on todella osaava siivousasioissa (omasta mielestään), meni ja ostaa hurautti otsikon nimistä ainetta kylppärinsä siivoukseen. Mainos lupaa, että tuote poistaa helposti sekä kalkki- että saippuajäämät ja siinä sivussa myös ruosteen. Senkus vaan suihkautetaan ainetta suoraan likaiselle pinnalle, annetaan vaikuttaa 5 minuuttia ja huuhdotaan huolella. Ja poikahan teki niin. Tämän jälkeen laatat olivat muuttuneet valkeiksi, kun ne sitä ennen olivat olleet osoittain tummat ja osittain vaaleat. Ei hassumpi saavutus, mutta tavoitteena ei ollut kuitenkaan värinmuutos.
Sen jälkeen tarvittiin äiti paikalle (kuinkas muuten). Tässä tapauksessa muori sattuu olemaan ammattilainen em. ongelmaa ratkaistaessa, joten tekaisin hetkessä seuraavat havainnot:
Havainto numero yksi: kuinka kylppäri on voinut likaantua muutamassa kuukaudessa sellaiseen kuntoon, että tarvitaan ainetta "sitkeän lian irroittamiseen"?!
Havainto numero kaksi: kuinka samalla aineella irtoaa sekä kalkkisaostumat ja ruoste sekä saippuajäämät?!
Havainto numero kolme: riittääkö kalkkijämien poiston jälkeen pelkkä huolellinen huuhtelu vedellä?!
Havainto numero neljä: onneksi kyseessä ei ollut minun oma kylppäri!
Ja se päähavainto oli, että sama aine ei voi tehota sekä kalkkiin että saippuaan?! Ja jos se tehoaa vielä ruosteeseenkin, kyseessä täytyy olla jo todella voimakas hapan aine!
Pojalla oli kiire keilaamaan (!), joten hän päätti jättää homman siihen, kunnes pääsen paikalle toteamaan tilanteen, eli parin päivän päähän. No sen arvaa, mitä tapahtuu kun aine jätetään vielä kiinnittymään pintaan. Hänellä ei ollut myöskään aikaa tehdä ensiapuluontoisia siivousoperaatioita, joten ajattelin, että omena on kierinyt todella kauas. Kollegan kanssa selvittelimme (eli kollega selvitti, koska hänellä oli netti käytössä), että kyseessä oli todellakin vahva hapan aine ja pH luokiteltiin usean googlauksen jälkeen numerolla yksi, uno, one ja ett. Epäilys oli, että se on varmaankin peräti oksaalihappoa.
Lopulta pääsin tarkastelemaan tuhoja paikan päälle.Päätelmät olivat oikeita, eli laattojen saumat olivat vaurioituneet ja kalkkivanat olivat värjänneet laatat. Kalkki oli jäänyt laatan pintaan. Osalle laatoista oli jäänyt myös valumajälkiä, eli kostustus oli tehty ylhäältä alas ja sivulle ja kaikkialle muulle päin, mutta ei alhaalta ylös, kuten sen pitäisi oikeasti tapahtua. Niinpä aine oli kerinnyt irrottaa vahvana happona pintaa keraamisesta laatastakin.
Teimme pari peruskäsittelyä:
Ensin huuhdoimme laatan pinnalta irtoavan kalkin pois. Sitten pesimme laatan heikosti emäksisellä eli yritimme neutraloida mitä neutraloitavissa oli. Sen jälkeen harjasimme pinnan vielä huolellisesti. Pintaan jäi edelleen jonkin verran kalkkisaostumaa. Niinpä toistimme Cillit Bang happokäsittelyn, nyt kylläkin ammattimaisemmin. Kalkkisaostumia varten puhdistettava pinta on ensinnäkin oltava puhdas. Jos siinä on saippuajäämiä, hapan aine neutraloituu välittömästi. Pinta on kasteltava vedellä, jotta saumat imevät itseensä vettä eikä varsinainen hapan aine pääse imeytymään syvälle laatan pintaan. Vaikutusajan jälkeen ja sen aikana pintaa voidaan hangata. Sitten hapan liuos kootaan kuivaimella mahdollisimman hyvin pinnalta. Pinta voidaan huuhdella ja sen jälkeen se neutraloidaan vähintään heikosti emäksisellä aineella. Tämän jälkeen toistetaan vielä huuhtelu ja pinta kuivataan.
![]() |
No huhhuh! |
![]() |
Puhtaat varpaat... |
Kaiken em. koettelemuksen jälkeen mietin sitä, että miten ihmeessä näinkin vahvoja aineita saa myydä ilman asiallista työohjetta kotisiivoukseen "äiti ja ämpäri" tyylillä siivoaville. Ymmärrän, että tavallinen kotisiivooja ei todellakaan voi muuta kuin luottaa ohjeeseen. Tämän aineen tapauksessa jo pelkän pH:n selvittäminen oli salapoliisityötä. Hapon nimeä ei mainittu, mutta hajusta päätelen kyseessä oli varmaankin oksaalihappo. Se on todella vahva happo ja vaurioittaa pintaa. Näin ollen aineen oma työohje oli aivan riittämätön.
Ajattelin antaa firmalle palautetta aineesta. Saa nähdä, mitä tapahtuu.
Tästä tiedetään aivan liian vähän, hyvä että nostit asian esiin ja näin hauskasti vielä :)
VastaaPoistasairaan hyvä blogiteksti. se aine on MYRKKYÄ, eikä todellakaan pitäisi olla myytävänä normi kaupassa kuluttajalle.
VastaaPoista