28.12.2015

Lotus - Fresh: fressinä huussista?!

Meikäläinen meinasi saada sydärin tuossa hiukka ennen joulua; ei suinkaan joulun uuvuttamana vaan ihan normaalilla kauppareissulla vessapaperihyllyn ääressä. Työntelin ihan huolettomana melko tyhjää ostoskärriä kohti kassoja, kun huomasin ison kyltin. Siinä mainostettiin uutta wc-paperia. Paperin (oleellinen asia tuotteessa) lisäksi tuotteeseen oli ympätty mieto ja raikas tuoksu sekä kurkku-uutetta!!! Kurkku-uute sai minut kääntymään ja pyörittelemään pakettia ensin oikeassa, sitten vasemmassa kädessä.

Kyseessä oli siis ihan perusmarketin hyllyllä oleva Avainlippu-tuote! No tuo merkki onkin jo kokenut melkoisen nöyryytyksen, eikä se todellakaan merkitse enää 100% suomalaista tuotetta, vaan kotimaisuusasteeksi riittää 50%. Suoraan Avainlipun sivuilta lainattuna: "Kotimaisuusaste tarkoittaa suomalaisten kustannusten osuutta tuotteen tai palvelun omakustannusarvosta. Laskelmassa otetaan huomioon kaikki tuotteeseen tai palvelun tuotantoon kohdistuvat kustannukset.". Voiko sen feikimmin sanoa? Brändi on kuitenkin vahva ja miltei poikkeuksetta opiskelijani veikkaavat edelleen merkin saaneen tuotteen kotimaisuusasteeksi täyden satkun. Mutta pieleen siis menee.

Tällä kertaa sivuutin lipun ihan tyynesti ja aloin tutkimaan vessapaperia, jossa on mieto ja raikas tuoksu sekä kurkku-uutetta. Mieto ja raikas tuoksu? Kurkku-uutetta? Wc-paperissa?! Vuoden turhake-palkinto oli mennyt jo Muna Foods:n muoviselle kananmunakotelolle, joten joudun tyytymään vain omaan pohdiskeluun asiasta.
Mieti!!!

Veskipaperia mainostetaan seuraavasti: "Lotus Fresh - wc-paperissa yhdistyy premium-laatuinen pehmopaperi, mieto ja raikas tuoksu sekä kurkku-uute. Rullan ulkonäön viimeistelee raikkaan vihreä pintakuviointi. Tuote on myös dermatologisesti testattu, joten se on myös varmasti ihoystävällinen. Tuoksu on lisätty hylsyyn. Lotus Fresh - wc-paperirullissa on Flush&Go® -hylsy, jonka voi kierrättää, kompostoida ja huuhtoa alas vessasta. Flush&Go® hajoaa veteen kuten wc-paperi, 100-prosenttisella varmuudella. Tuote on valmistettu Suomessa."

Ekana mietin sitä, että valmistajan mukaan tuo Flush&Go on ainut kierrätettävä, kompostoitava ja huuhdottava hylsy. Niin miten niin muka ainut? Saman firman muiden tuotteiden kartonkihylsyt voi laittaa kierrätykseen aivan mainiosti. Miksi valmistaja ei halua tuoda tätä asiaa tietoon vaan korostaa, että vain Flush&Go  (jonka siniset kirjaimet eivät siis katoa minnekään vaan joutuvat lopulta vedenpuhdistamon lietteeseen vaikka rulla söhähtääkin näkymättömiin hetkessä siellä "pöntössä") on kierrätettävä. Kierrätettävä millä tavalla? Voiko siitä tehdä uutta tuotetta; tuskinpa! Ja jos rullan kompostoi, niin mitä tapahtuu kirjaimille, jotka lienevät jotain muoviperäistä ainetta, sillä omien testieni mukaan ne eivät liukene minnekkään viikkojen liotuksen jälkeenkään.

Niin ihmisilläkö?
Tokana mietin mietoa ja raikasta tuoksua, joka valmistajan mukaan on lisätty hylsyyn. Valmistaja on ottanut rohkean askeleen, sillä he mainostavat melko isosti heti perään, että tuoksu on kaiken kukkuraksi dermatologisesti testattu. Ihonärsytystesti eli dermatologisesti testattu tarkoittaa suurin piirtein sitä, että  kaneilta tai marsuilta (joskus jopa vapaa-ehtoisilta ihmisiltä) ajellaan ns.karvat pois ja testiaine levitetään iholle. Joskus ihon pinta hiotaan rikki ennen testiä hiekkapaperilla. Sitten seurataan (joskus jopa viikkoja), tuleeko iholle tulehdusta tai turvotusta.

Tässä tapauksessa testien jälkeen on ehkä muutettu tuoksun koostumusta, ehkä ei, mutta joka tapauksessa lopputulos on se, että kun pyyhkii takapuoltaan wc-paperilla, niin tuoksu lienee niin mieto (olihan se lisätty vain ja ainoastaan - endast - hylsyyn), että mitään iho-oiretta ei enää pääse syntymään. Ehkä vaan mieto ja raikas tuoksu jää leijumaan takapuolen ympäristöön, ellei kyseessä ole ollut hieman tuhdimpi tuotos esimerkiksi vaikkapa jouluaterian jälkimainingeissa..

Kolmanneksi jäin ihmettelemään, mikä onkaan kurkku-uutteen osuus tuotteessa. Käsittääkseni se ei ole tuoksuna, sillä silloinhan sitä ei olisi tarvinnut testata - dermatologisesti ainakaan. Tuorekurkku ei ole tyypillisesti kovinkaan allergisoiva (se sisältää paljon vettä) ja kuvan perusteella kyseessä nimenomaan olisi tuore-, ei suinkaan suolakurkku. Mikä siis on tuorekurkun focus wc-paperissa? Voiko se sittenkin olla "miedon ja raikkaan tuoksun" raaka-aine? Kurkku tuoksuna? Tässä tapauksessa - uutteeksikin puristettuna - kurkkuja kulunee kilo jos toinenkin, että tuotteeseen saisi edes jonkinasteista tuoksua.

Ehkä oleellisin kysymys on se, mitä järkeä on tunkea wc-paperiin "mietoa ja raikasta tuoksua sekä kurkku-uutetta"?! Tuossa joulunpyhinä muutama lapsi ja lapsenlapsi pyörähti wc:n uumenissa ja voin vakuuttaa, että mikäli wc-paperiin on jostain syystä pakko lisätä jotain tuoksua, niin sen ei missään nimessä pidä olla mietoa! Mikä merkitys sillä paperin tuoksulla on, kun ajattelee ihan  loogisesti, mitä siellä vessassa tapahtuu sillä "pöntöllä", kuten valmistaja wc-istuinta nimittää. Nimittäin, villi veikkaus on, että paperiin ympätty tuoksu kalpenee kevyesti sen rinnalla, mitä sillä on vastassa. Lopun annakin mielikuvituksenne jatkojalostettavaksi...

UGH! Olen puhunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...