29.12.2016

Bambunkuitujuusto?!

Meikäläinen on tässä joulun jälkeen alkanut pohtimaan taas sitä, mihin tämä maailma oikein onkaan menossa. Toki itselläni on myös mietittävää asian suhteen, mutta jo se, että edes miettii, on parempi kuin se, että ei mieti mitään. Tällä en, luonnollisestikaan, ja kaikenlaisten väärinkäsitysten välttämiseksi, tarkoita sitä, että ne ihmiset, jotka pohtivat asioita, olisivat jotenkin parempia kuin ne, jotka eivät pohdi. Lisäksi edellisessä lauseessa on liian monta pilkkua. 

Itse asiassa, lohduksena kaikille niille, jotka silti vetivät herneen nenäänsä edellisestä, voin vilpittömästi sanoa, että mielestäni olen jopa huonompi ihminen kuin tuo pohdintaan viittava lause antaa ymmärtää. Nimittäin, jos miettii ja ymmärtää ja silti tekee vääriä valintoja, on mielestäni välinpitämättömämpi kuin sellainen, joka ei edes mieti eikä ymmärrä tekojensa seurauksia.

Todistan tuon edellisen! Ajattelin, että uudenvuoden aattona saattaisi olla kiva syödä pitsaa ja niinpä suuntasin kauppaan. Matkassa oli myös ystäväni, jolla oli samansuuntaisia ajatuksia. Suuntasimme siis reseptit mielessämme juustotiskille, sillä se oli miltei ainut tuote hiivan lisäksi, mikä pitsoistamme uupui. Juustotiskin äärellä rupesin miettimään, että itse asiassa minulla on juustoa jääkaapissa. Ystävälläni ei, joten hän heivasi kärriinsä kaupan oman halppis-tuotteen. Kuten yleensä, satuin lukaisemaan oletetun juustoraasteen tuoteselosteen.

Tekovalmiste
Aidompi

Yllätys oli suuri, kun tihrustin tekstiä hieman tarkemmin. Halpuuden tuotteelle teki se, että kyseessä ei ollutkaan juustoraaste, vaan Juusto- ja kasvirasvavalmiste. Tuotteesta 49% oli varsinaista juustoa ja toiset 49% kasvirasvavalmistetta; loput 2% erilaisia väri-, säilöntä- ja aromiaineita. Tuo kasvirasvavalmiste sisälsi eniten luonnollisesti vettä, sitten PERUNATÄRKKELYSTÄ, PALMUÖLJYÄ, suolaa, BAMBUKUITUJA, rasvatonta maitojauhetta ja SULATEsuolaa. Se lienee selvää, että hiilihydraatteja löytyi tekovalmisteesta 10g, kun sitä aidossa tuotteessa ei ole yhtään.

Jotenkin ensimmäinen ajatus oli, että siinähän ystävä saa ihan suoraan kasvispitsan, ei tarvitse edes täytteitä laittaa. Mutta sitten alkoi ottaa pattiin! Toki olen aiemminkin lukenut, miten meitä kuluttajia huijataan nimenomaan näillä halvoilla kasvirasvajäljitelmillä. Uutta minulle oli se, että siellä on mukana peräti bambukuituja. 

Palmuöljystä ei jaksaisi enää kiihkoilla, sillä erittäin harva tietää (ja vielä vähempi välittää), että palmuöljystä suurin osa käytetään elintarviketeollisuudessa. Meillä Suomessahan palmuöljystä tuli pahis sen jälkeen, kun kerrottiin sen käytöstä polttoaineeksi. Ketään ei kiinnostanut, mitä elintarviketeollisuus palmuöljyllä tekee. Pari vuotta sitten tuli muutos pakkausselosteisiin ja palmuöly on pitänyt mainita elintarvikkeiden tuoteselosteissa, mutta kovin moni ei niitä kaupassa ala tihrustamaan. Ymmärrän; en itsekään aina jaksa jäädä tutkimaan selosteita, vaan pyrin käyttämään tuttuja tuotteita. MUTTA aika ajoin, nuo merkinnät olisi kyllä syytä tarkistaa! Noiden teollisuusalojen lisäksi palmuöljy on erittäin suosittu raaka-aine myös kosmetiikassa, mutta niiden pakkauksissa ei tarvitse tuosta vielä hiiskahtaakaan.

En saanut selvyyttä, mistä ihmeestä ne bambukuidut tuotteeseen olisivat joutuneet; kuitenkin niin suuressa määrin, että ne oli kirjatttu tuoteselosteeseen. Bambukuitua käytetään paljon vaateteollisuudessa, mutta sielläkin meitä kuluttajia huijataan olan takaa. Bambukuitu, jota käytetään vaikkapa pyyhkeissä, ei ole oikeaa bambua vaan bambuselluloosaa ja sen oikea nimi olisi viskoosikuitu. Kuidun valmistus on vielä tuhoisampaa ympäristölle kuin puuvillakuidun. Mutta mitä ihmettä se tekee siis kasvirasvavalmisteessa? 

Mutta sitten tuli taas ÄITI apuun; muistathan, miten Äitit laittavat pienille pilteilleen aitoa ruokaa. Tässä joulun kunniaksi voisin vielä jakaa reseptiikkaa; harva tavallinen mökin muori enää taitaa  seuraavan Lanttulaatikon ohjeen: Lanttu, rasvaton maito, siirappi, mannasuurimo, korppujauho (vehnä), kasvimargariini (rapsiöljy, kovetettu rapsiöljy, aromi), jodioitu suola, muunnettu maissitärkkelys, valkopippuri. En tiedä, ovatko he muuttaneet jo tapaansa saattaa manan majoille Ross508 broilerihybridi. Sekin on eräämlainen valinta; eettinen sellainen.

Edellä mainittuun kuolemantapaukseen viitaten oli siis melko pieni yllätys - loppujen lopuksi -  että  sieltä Äitien kotisivuilta tupsahti taas uusi tiedonjyvänen. Heidän valmistamissaan NAKEISSA on nimitäin myös bambukuitua... Nyt kyllä kiinnostaa!!!Pitää laittaa postia ja kysyä, miksi.
Nakki 640 g
Suomalaista lihaa?!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...