6.12.2016

Piirakka-Akatemian laskuvirhe

On taas se aika vuodesta, että Piirakka-Akatemia aloitti lyhyen, mutta sitäkin hektisemmän toimintansa. Tällä kertaa se tarkoitti noin reilun 6 tunnin rupeamaa kahdelle päivälle jaettuna. Ei näkynyt, ei kuulunut kurssille osallistujia. Oli pakko tehdä homma ihan ite; kuten tapana on ollut. Niinpä ystäväni karautti auttamaan, ei suinkaan sen takia, että hän saa tietenkin tasan puolet tuotoksesta omaan kotiinsa vietäväksi; hmph...

Tulet uuniin
Hommahan lähtee siitä, että noin kaksi vuotta ennen oletettua piirakanpaistopäivää meitsi menee metsään, sahaa, pilkkoo, halkoo ja pinoaa kunnon koivupuut kuivumaan. Yleensä noin viitisen mottia, tai ainakin sinne päin. Sitten onkin hyvä lämmittää uuni kunnon puilla, oikeaoppisesti päältä päin sytyttäen.

Puuro on tietenkin keitettävä edellisenä iltana! Joka kerta Piirakka-Akatemiassa pohditaan, että kuinka paljon niitä piirakoita sitten oikein aiotaan tehdä. Koska puuron määrä korreloi suoraan piirakoiden kuoritaikinan määrään, kyseessä on mitä visaisin ongelma. Reseptiikka ei ole Piirakka-Akatemian vahvinta osaamisalaa, sillä joka vuosi puuron määrä on osoittautunut liian suureksi noin sadalle piirakalle. Päätimme, että teemme puuroa ½ litraa vähemmän kuin normaalisti!

Itse asiassa tänä Jouluna olen niin surullinen, että en meinannut ollenkaan edes avata Piirakka-Akatemiaa. Rakas Äitini on poissa Joulustamme ensimmäistä kertaa koko elämäni aikana. Minua tympi koko piirakat! Mutta sitten ajattelin, että tehdään vähemmän kuin yleensä. Jospa sitä pienemmän määrän jaksaisi pyöräyttää. Yleensä teemme 100 - 110 piirakkaa; jaettuna kahdella eli itselle jää noin 50 -55 piirakkaa joulupöytään eli joudun aina ostamaan niitä lisää.

Aamulla sitten, tarkistettuani reseptistä, tein 8 dl taikinan sataa piirakkaa varten. Olen itse asiassa tosi hyvä tekemään piirakkataikinan. Joululaulut soivat taustalla, ulkona oli pakkasta, tanskalais-ruotsalainen pihakoiramme Vili oli ottanut omatoimisesti pestin laadunvarmistajana, joten aloin itsekin innostua hommasta.

Manuaalisesti

Alustaminen

Kirpunnylkijä työssä
Ajelu
Rypytys
Uunista ulos


 Jossain vaiheessa ajattelimme (aika aikaisessa), että ei itse asiassa haittaa, jos kuoria on enemmän, eli voidaan tehdä vaikka pienempiä piirakoita. Kuoren voi paistaa sellaisenaan vaikka nälkkileiväksi; tärkeintä on, että puuroa ei jäää. Niinpä tein siitä sadan kappaaleen kuoritakinasta 122 piirakan kuorta; että siihen malliin taasen unohtui se lupaus, että en nyt väsytä itseäni  liikaa mokomalla piirakanpaistolla. kaiken kukkuraksi kun niitä ajeltiin ja alettiin täyttämään, niin iskikin paniikki, että nyt ei riitä puuro puolillekaan. Kyseessä on selvästi yksi Piirakka-Akatemian suurista haasteista; suhdeluvut!

Niinpä tuumasta toimeen taas ja keitettiin litran lisäannos puuroa (miksi teimme litran enemmän, kun olisimme voineet vaikka käyttää loogista ajattelua...) samalla, kun laitettiin puita uuniin, ajeltiin ja täytettiin ja rypytettiin piirakoita. Kun kaikki piirakat oli täytetty, todettiin, että puuroa jäi yli n. 9 dl. No summa summarum, kuten me vanhahkot latinistit sanomme, tulipahan samalla tehtyä sitten ruokakin Suomen 99-vuotis Itsenäisyyspäivän kunniaksi.
Nam!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...