12.4.2020

Sinitiaisen pönttöpuuhat

Meikäläinen on kokenut linnunpönttörakentaja! Tein viime syksynä uuden pöntön pihapihlajaan. Ja syksyllä, kyllä! Sen takia, että pöntöistä on linnuille suojaa myös talvella. Tein pöntön erityisesti sinitaiselle, suuaukon halkaisija on 28 milliä.
Mielenkiinnolla seurasin pönttöä katsastavia lintuja. Talitintti yritti survoutua pöntön sisään, mutta ei mahtunut suuaukosta. Sinnikkäästi se yritti, mutta pulska mikä pulska. Talitintin pöntön suuaukko on 32 milliä. Tinttia ei kiinnostanut laihikselle ryhtyminen.

Sitten paikalle lennähti tomera sinitiainen, jolla näytti olevan emäntäkin mukana. Vai kumpiko olisi pönttövalinnan tehnyt, niitä kun on vaikea erottaa. Aika äkkiä selvisi, että sinitiaispariskunta oli vallannut pöntön. Ne lentelivät omistajan elkein oksilla ja tutkailivat pönttöä joka suunnalta tarkasti.
Mutta sitten alkoi tapahtua! Sinitiainen alkoi nokkimaan suuaukkoa tosi tohinalla?! Välillä se käy pöntön sisällä, mutta pääasiassa se hakkaa pikkuisella nokallaan suuaukkoa pöntön ulkopuolelta. Remppa on jatkunut koko pääsiäisen seudun. En ymmärrä, miksi. Hioin suuaukon siistiksi. Lisäksi se on oikean kokoinen. Se myös mahtuu lennähtämään pönttöön. Jostain syystä se nyt kuitenkin nakuttelee ja hakkaa tomerasti työmaallaan. Pitää yrittää selvittää, mikä on kun tuo 28 milliä ei kelpaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...