1.4.2020

Ambivertti ja etätyö

Jokin aika sitten luin tutkimusta, missä selvitettiin introverttien ja ekstroverttien maailmaa. Oli selvinnyt, että löytyy vielä kolmaskin tyyppi, nimittäin ambivertti. Introvertit viihtyvät omissa oloissaan, ekstrovertit taas kaipaavat pöhinää ympärilleen. Se kolmas tyyppi, ambivertti oli kuten minä: viihdyn tiettyjä aikoja yhtä suvereenisti molemmissa - yksin ja joukossa - kuitenkin enempi yksikseen.

Oli vapauttavaa lukea, että saatan kuulua ambivertteihi, joita on  30 - 40 % ihmisistä. Tämmöinen tyyppi on joustava ja voi vaihtaa omaa toimintaansa tarpeen mukaan, vähän kuin kameleontti väriään. Kun on oltava töissä ttimityössä tai  verkostoitumassa, niin ihmisten kanssa rupattelu ja esiintyminen onnistuu luontevasti. Kun on vastaavasti saatava hommia aikaan ilman työkavereita, yksin puurtaminen onnistuu ilman mitään vaikeuksia.

Onkin tyypillistä, että jotkut pitävät samaa ihmistä hiljaisena ja toiset taas ulospäin suuntautuneena. Kuullostaa aika kummalliselta, mutta se todistaa itse asiassa vain sen, että hänet on nähty tietyssä roolissa. Jos se on vaatinut jompaa kumpaa ominaisuutta korostetusti, niin ambivertilta se onnistuu. Se tässä onkin hyvä. Kenttä on melko laaja, kun ei ole liian ahdasta lokeroa, missä asustaa ja toimii.
Innovaatio Riikasta

Ambivertti siis työskentelee yhtä hyvin sekä ryhmässä että yksin. Hän on mielellään huomion keskipisteenä jonkin aikaa, mutta pystyy vetäytymään ja antamaan tilaa muillekin. Jos on pitkään tekemättä mitään, on päästävä touhuamaan välillä. Toisten kanssa rupattelu on välillä voimaannuttavaa ja välillä on vaan hyvä istua vaikka päiväkausia puhumatta sen kummemmin kenellekään mitään.
Ex-kotipomo
Kun tuli tieto, että koulu siirtyy etätöihin, ajattelin JES! Vaikka tällä hetkellä minulla on aivan mahtava tiimi, en ajatellut, että tulee ikävä ketään erityisesti.  Kerran viikossa on tsemppipalaveri ja se riittää. Muina päivinä kontaktit niihin, joiden kanssa oikeasti tehdään jotain, on riittävät. Tykkään tästä. Aiemmin olin tilanteissa, joissa aikavarkaat veivät yllättävän paljon työajasta. Vaikka on kiva jutella, niin harmittaa kun ajatus katkeaa johonkin ei-työhön liittyvään juttuun. Keksinkin siihen ratkaisun, eli laitoin kuulokkeet korville. Muut luulivat, että olin tärkeässä kokouksessa tai webinaarissa. Luovuuskaan ei siis ole pahitteeksi, etenkään silloin jos tarkoitus on hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...