31.3.2013

Hyvää Pääsiäistä!

Otsikko vaikuttaa oikein vilpittömältä, mutta jouduin pohtimaan asiaa uudestaan luettuani Pääsiäiseen liittyvistä nykyajatuksista lehdestä. Päädyin tulokseen, että paino on sanalla hyvää, eikä siinä tarkoiteta lähimmäisen vointia sosiaalisessa eikä psyykkisessä mielessä.

Pääsiäinen merkitsee nykyihmisille pitkää vapaata töistä, vaikka kaikki eivät tunnu tietävän, mihin vapaa perustuu. Vähän sama juttu kuin Helatorstaissa, jota vietetään Jeesuksen taivaaseenastumisen muistoksi aina 40:nä päivänä Pääsiäisestä. No, väliäkö tuolla on, jos ei muista mitä varten Pääsiäistäkään vietetään. Toisaalta, muissa maissa tuota päivää nimitetään sen oikealla nimellä, mutta suomalaiset ovat käytännön ihmisinä muuttaneet nimen viikonpäivän mukaan!?!

Siinä mielessä mielenkiintoista, että aika moni muistaa kuitenkin Joulun ilosanoman merkityksen; siis Jeesuksen syntymän. Sen jälkeen Jeesus jätetään kulkemaan omaa kirkkovuottaan, mutta jos Pääsiäistä ei muisteta samalla tavalla kuin Joulua, niin silloin kyllä ymmärtääkin, että se perusjuttu koko uskossa on jäänyt hämäräksi. No, tätä en kirjoita loukatakseni ketään; luulen, että minulle on varattu paikka keskivaiheilta siellä alakerran puolella.
 
Palataan alkuperäiseen aiheeseen, eli HYVÄN Pääsiäisen toivottamiseen! Kun nykyihmiselle mikään ei enää riitä, on myös Fazer päätynyt teettämään tuotteensa kysynnän mukaan. Tässä on sen kokoinen suklaamuna, jonka minä sain Pääsiäisenä ollessani pieni lapsi. Siis yksi muna ja sekin saatiin Pääsiäisaamuna aamupalan jälkeen. Sitä ennen oli virvottu kauniilla virpomavitsalla Palmusunnuntaina ja jääty odottamaan kiltisti palkkaa.


No tässä vieressä näet sitten nykylapselle tarkoitetun pääsiäismunan. Sen saattaa saada ilman virpomisen vaivaa ja monet pääsevät popsimaan näitä munia jo reilusti ennen pääsiäistä! Kyseessä on Fazerin Pupuneidin ISO suklaamuna! Pupuneidille ei nykymaailmassa riitä kohtuus, kuten kohta tulemme huomaamaan.
Laitan nämä suklaamunat vielä yhteiskuvaan, että asia ei varmasti jää kenellekään epäselväksi. Saatat huomata, että Pupuneidin ISO suklaamunan on ollut niin vastustamaton, että sen käärepaperia on jo yritetty avata, huomaamattomasti...

Pikkuinen entisajan suklaamuna kalpenee nykyisten rinnalla. Jos lapselle annetaan vaihtoehto, kumman hän valitsee, niin eipä tarvitse olla järjen jättiläinen tietääkseen vastauksen! Tarvitseeko enää mainita, että ennen munasta löytyi sormus! Aina! Se oli aivan mieletöntä!!! Yllätys oli se, minkä värinen helmi siinä sormuksessa oli, punainen, vihreä vai keltainen...

Pupuneidin ISOsta suklaamunasta kuoriutui tällainen määrä muovijätettä; muovinen kotelo, minkä sisällä oli muovinen JOJO ja muovinen PELI. Ne oli pakattu muovipussiin. Mukana oli tietenkin asiallinen varoitus, että alle 3-vuotias saattaa tukehtua näihin jos yrittää syödä vaikkapa jojon! Varoitus on aivan aiheellinen, sillä kaikki eivät ajattele asioita loogisesti, saatikka maalaisjärjellä. Linnunpönttöjen rakennusohjeita antavalla nettisivulla oli nykyihmiselle suunnattu ohje, missä ystävällisesti kerrottiin, että linnunpönttöä ei saa ottaa talveksi pois puusta... Niin todellakaan ei!

Loppuhuipennus tulee tässä: Fazer, tuo suomalaisten makunautintojen kiistaton kuningas, on teettänyt Pupuneidin ISOt suklaamunat Saksassa.
Niinpä niin. Fazer on nimittäin itse keskittynyt tekemään Mignon-munia, joita on valmistettu jo 117 vuotta! Näin ympäristöihmisenä, jos nyt suklaamuna on Pääsiäisenä syötävä, valitsen ehdottomasti Mignonin. Siinä kuorikin on aito luonnontuote! Lisäksi se on kotimaista käsityötä; enkä jaksa nyt miettiä suklaan raaka-ainetuotannon ympäristöhaittoja tai eettisyyttä. Kannattaa käydä katsomassa Fazerin sivuilta video tuosta munanteosta. Sieltä  omasta koneestasi riippuen jostain löytyy tuo linkki. Ja siellä taustalla kuikuilee Pupuneidin ISOn suklaamunankin mainos..

1 kommentti:

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...