Tänään alkaa Piirakka-Akatemian käytännönläheinen luentosarja, joka jatkuu koko kevään ajan. Ensimmäisenä aiheena on temperamentin vaikutus työssä; tässä tapauksessa piirakanpaistoprosessin kokonaisuuden hallinnassa.
Luennolla tarkastelemme ensin teoriassa erilaisia temperamenttityyppejä ja niiden vaikutusta yksilön toimintaan. Aihetta käsitellän hyvin omakohtaisten kokemusten kautta, joten kaikkia tuloksia emme voi luonnollisestikaan käsitellä julkisesti tällä palstalla. Temperamenttiosuuden jälkeen perehdymme piirakanpaiston tekniseen osaan, josta julkaisemme tarkemmat tiedot myöhemmin.
Praktinen osuus pohjautuu osittain behavioristiseen ja osittain konstruktivistiseen oppimisteoriaan, pääpainon ollessa oppijan yksilöllisen reflektion kautta tapahtuvaan tiedon-ja taidonhallinnan prosessiin. Oppijan oma aktiivisuus, motivaatio ja palautteen vastaanottamistaito sekä uuden asian konstruointi vaikuttavat kokonaistulokseen.
Alaikäinen? |
Yläkuvassa näkyvä pieni yksilö, joka on Ykkösen ensimmäinen tuotos, ottaa aivan selvästi piirakanpaistoprosessin eri vaiheet juuri sellaisella herkkyydellä kuin pitäääkin. Hänellä on jo selkeästi kehittynyt pinsettiote, keskittynyt ilme (jos sitä nyt huivin alta näkisi) ja korkea ymmärrys hygienian merkityksestä.
Ykkösen tytöt |
Havainnointia |
Toki myös aikuisiällä voi oppia! Tällöin suurin haaste on ns. pois-oppiminen etenkin silloin, jos taidossa on kehittämistä. Tämä onkin aikuisiällä olevien suurin haaste. Olisi pystyttävä itse tiedostamaan, että jo aiemmin opittu taito kaipaa kehittämistä ja sen jälkeen on analysoitava, mitä jätetään ja mitä muutetaan. Asenne ratkaisee! Mitä suurempi motivaatio opppijallaon, sen helpompaa on uuden asian syvällinen oppiminen.
Piirakka-Akatemia valitsee itse oppilaansa nimenomaan korkean motivaation ja taidonkehittymisprosessin hyödyntämisen kannalta. Tämänkertaiset Piirakka-Akatemian molemmat oppijat osoittivat luentojen aikana sellaista oppimisen iloa, että voimme olla tyytyväisiä päivän antiin.
Arvaa kumman |
Nam! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti