4.2.2018

Miten se voi olla niin vaikeeta?!

Nimittäin, lajittelu. Taas alkoi ottamaan pattiin, kun erehdyin vierailemaan Ringin kierrätyspisteellä.
Muovipakkaukset
Kyseessä on ihan hyvänkokoinen kierrätyspiste, minne valveutuneet ja ympäristöä kunnioittavat kansalaiset saavat tuoda turhat muovipakkaukset kierrätettäviksi. Ja toki muutkin kierrätyskelpoiset tuotteet, kuten pienlasin, pienmetallin, kartongin, lehdet ja jopa tekstiilit. Näin säästetään jätemaksussa, kun pakkauksia ja muita kierrätyskelpoisia materiaaleja ei tarvitse tunkea poltettavaan jätteeseen.

Lisäksi kierrätyspisteen muoveista valmistetaan uusia tuotteita (niin varmaan) ja samalla säästetään uusiutumatonta raaka-ainetta, öljyä. MUTTA, mikäli materiaali voidaan kierrättää, on se ensin lajiteltava oikein!

Muovipakkauksissa oikea lajittelu tarkoittaa, että pakkaukset ovat suht puhtaita ja pakkausten osat on eroteltu toisistaan. Esimerkikiksi kansi tai korkki on monesti eri materiaalia kuin muu pakkaus. Jos korkkia ei irrota, optinen laite rekisteröi tuotteen vain toisen materiaalin perusteella ja muovilaadut menevät sekaisin. Siitä on haittaa jatkoprosessissa. Kaikkihan varmaan myös tietävät, että EPS-pakkauksia voi myös kierrättää. Ja tuo EPS tarkoittaa tietenkin solupolystyreeniä ja sen merkki on pakkauksessa ES-P numero 6. Helppoa, eikö totta!?! Vai onko?

Kierrätyspisteet ovat ihan kaupan vieressä, eli kun ensin käy kippaamassa kassin tyhjäksi, siihen sopiikin sitten tunkea maksimaalisen verran uutta roinaa. Pisteet, joissa otetaan vastaan myös kierrätettäviä muovipakkauksia, on Joensuun keskustan lähialueella kolme. Helppoa siis! Ostat kaupasta tavaroita, mitkä on pakattu muoviin. Käytön jälkeen taristat, että niistä ei löydy PVC numero 3 merkintää, varmistat, että pakkaus on siisti, irrotat pakkaukset osat toisistaa, tunget ne kassiin, kippaat keräsypisteeseen ja niin tuli hienosti taas tilaa uusilletuotteille.

Totuus on toisenlainen! Mitä liikkuu korvien välissä, oletettavasti aivojen kohdalla niillä tyypeillä, jotka vievät kierrätyspisteeseen alla olevan kuvan mukaisia tavaroita?!
Vastaan itse: ei yhtikäs mitään! Kun joulun jälkeen itse olin tietenkin lajitellut kaiken mahdollisen (pakko myöntää, että kyllä on haastavaa irrotella kaikki korkit ja kannet ja rasioiden kalvot toisistaan -  miksi niitä ei voisi vain hyödyntää lämpöenergiana) ja raahauduin keräyspisteelle, niin näky oli todella masentava.

Sitä ei voi selittää millään. Ei puutteellisella lukutaidolla, ei alkeellisella materiaalien tunnistamistaidolla, ei edes sillä, että kyseessä olisi ollut joku niin köyhä, että hän ei jaksanut kantaa tavaroita jäteasemalle. Sillä oikeasti köyhällä ei olisi ollut varaa heittää pois tuota kaikkea kamaa, mikä oli ihan 100% tuotu illan hämärässä autolla paikalle.

Kyllä, telkkarit vaikuttivat melko vanhoilta, koska ne olivat niin isoja. Tuoli oli ihan hyväkuntoinen, mutta toki se olisi pitänyt pestä. Lasivitriinikin oli kunnossa. Oliko joku muuttanut  ja päättikin sitten kipata ylimääräiset kamat muitten harmiksi? Sillä, meidän kaikkien harmiksi ne tulevat, tavalla tai toisella!

Kun Puhaksen auto (vai Puhttaan auto...) hakee kamat jätekeskukselle, niin sieltä kilahtaa välillisesti lasku meille veronmaksajille. Aivan taatusti! Eikä kyseessä ole mikään yksittäistapaus,vaan näitä välinpitämättömien ja röyhkeiden ympäristörikollisten kamakasoja löytyy viikottain Joensuun kierrätyspisteiltä.

Näin siis Joensuussa. Mutta Lieksa, tuo eläkelaisten haavemaa pistää kerralla paremmaksi. Vai mitä ajattelet, oi armas lukijani lieksalaisten taidonnäytteestä viime kesällä?! En tiedä mitä olisi tehtävä. Kai vaan itkettävä tätä kansalaisten surullista asennetta lakeja ja asetuksia sekä ympäristöä kohtaan. Sniif!!!
Yleinen lajittelupiste Timitrassa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...