8.11.2012

Rentona

Tuon vihanvimmaisen kirjoituksen jälkeen pitänee palata normaaliin mielentilaan, mikä tarkoittaa sitä, että en todellakaan aio kirjoittaa Talvivaarasta yhtään mitään. En edes sitä, että ei tarvinnut olla Einstain ennustaessaan, miten siellä tulisi käymään. Minäkin, tälläinen kotikutoinen ympäristöihminen, oivalsin jo vuosia sitten, että tilanne ei ole hallinnassa.

Taisi käydä niin, että uusien jäteasemien pohjarakenne on tarkemmin määritelty kuin Talvivaaran ylitäyttöaltaiden pohjarakenne. Jos en väärin muista, niin samoihin aikoihin kun täällä Joensuussa piti jo käyttää bentoniittia uuden jätteenläjitysalueen pohjaan, Talvivaaran mineraalikaivoksessa selvittiin kivituhkakerroksella. Jäteaseman pohjarakenne on yli metrin paksuisen, erilaista kerroksista koostuva tukeva pohja, jonka läpi ei mikään valuma pääse hallitsemattomasti ympäristöön. Myös pohjamuovi, mikä kattaa koko kerroksen, on paksu ja tiukkaan hitsattu; reiän syntyminen on mahdollista, mutta ei muutamassa vuodessa eikä valumat olisi satoja litroja minutissa - korkeintaan millilitroja. Jäteasemalla ei ole nestealtaita, joten pohjarakenne on mitoitettu kestämään aikamoista painetta; on siis maksimoitu mahdollinen haitan estäminen.

Samoin ei voi sanoa Kainuun korpimaille kyhätystä kaivosteollisuuden jätteitä keräävistä altaista. Niissä jo veden paine on niin suuri, että pöhkömpikin tajuaa, että perustusten olisi oltava todella järeät. Mielenkiintoista siis on, että  Euroopan suurin nikkelikaivos, jossa käsitellään  nikkeliä, kuparia, sinkkiä, kobolttia ja jopa uraania, tarvitsi muutama vuosi sitten vain  15 cm:n kivituhkan ja 1½ cm bentoniittikerroksen jätealtaan pohjalle?!

Mielestäni tämä kuvastaa hyvin suomalaista ympäristöpolitiikkaa. Pakotteet ja tiukat määräykset koskevat lähinnä niitä, joita on helppo hallita. Lasketaanpa! Keskivertoihminen pissailee vuorokaudessa 1-2 litraa. Tästä määrästä 95 % on vettä ja 2,5 %  varsinaista ureaa, joka suurina määrinä on myrkyllistä.  Millä tavalla? Juotunako? Urean lisäksi pissassa on loput 2,5 % magnesiumia ja kalsiumia, fosforihappoa, rikkihappoa ja jopa hippuurihappoa, mitä se sitten liekään. Joka tapauksessa, päivässä tuota vaarallista ureaa syntyy ihmisparasta vaivaiset puoli desiä. No huhhuh! Silti kesämökillä viikonloppuja viettävä Reiska, joka pissaa sen 2 litraa päivässä mökkinsä ulkohuussiin, onkin joutunut tarkan syynin alle ympäristön saastuttajana.

Maanviljelijät saavat kerätä karjanlantaa säiliöihin ja levittää ne sitten pelloille lannoitteeksi. Rajoituksia on, tietenkin, eli routaiseen ja lumipeitteiseen maahan sitäkään ei saa levittää. Rajoituksia on myös sen mukaan, mitä pellolla aiotaan viljellä ja mistä eläimestä virtsa ja lanta on peräisin. Mutta onkohan lehmänkin pissassa ureaa? Ja paljonkohan Mansikki pissaa (!) päivässä. Tarkistin, niin jokainen lehmä tuottaa 23 kiloa (!) lantaa vuorokaudessa.

Kuvittele syksyinen poutapäivä siellä Reiskan kesämökillä. Juuri on saatu haravoitua pienen tontin piha syyskuntoon ja sitten pitääkin jo mennä pissalle. Jos mökillä on kantovesi ja ulkohuussi, niin toivottavasti Reiska kuitenkin noudattaa lainsäädäntöä ja erottelee virtsan huussin muusta tuotoksesta erilliseen astiaan. Virtsa pitää sitten jälkikäsitellä kompostissa, josta on matkaa järvelle toistakymmentä metriä ja maapohja ei saa olla liian viettävä.

Kun Reiska rakentaa uutta ulkohuussia, mikä täyttää kaikkien direktiivien määräykset, kuuluu pellolta räminää ja eikös sinne olekin jo ilmestynyt naapurin Jussi lantatankkinsa kanssa. Suihkis vaan, ja sinnehän se söhähti, naudan lietelanta pellon kynnöksiin. Sitä saa levittä 20 tn (tonnia) / ha (hehtaari eli 10 000 m2) syyskuussa! Mieti!!! Naudan lietelanta sisältää ½ kg fosforia m3 ja 1,8 kg typpä m3.

Itse asiassa maanviljelijä saa vielä tukea levittäessään lietelantaa peltoon. Reiska sitä vastoin saa saakkoa ympäristörikoksesta, jos hän ei ole tehnyt asianmukaisia jätevedenkäsittelytoimenpiteitä (mm. saostussäiliö, harmaavesisuodatin, maapuhdistamo) mökille, jossa hän saattaa viettää kesäkuukausina jokaisen viikonlopun, eli tuollaiset 30 vuorokautta. Sehän tekee yhteensä 1,5 litraa kesän aikana sitä pahamaineista ureaa!

Vähän tämmöinen fiilis tulee, kun lukee noita Talvivaaran touhuja. Siellä iso yritys päättää, mitä se tekee. Sen päästöt, vaikka ovatkin miljoona kertaa suuremmat ja kuormittavammat ympäristölle kuin yhdenkään yksittäisen kansalaisen, saavat mennä ihan omia reittejään. Lainsäädännössä ei ole vielä riittävästi ohjeita ja määräyksiä, sillä Suomessa ei ole ollut riittävästi kaivostoimintaa, että niitä lakeja olisi tullut tehtyä. Lisäksi sinisilmäisinä hölmöinä uskotaan, että kyllä me suomalaiset olemme rehellisiä ja ympäristön arvoja kunniottavia ihmisiä. ELY:n porukat eivät saa yritystä kuriin  - onhan Talvivaara iso työllistäjä kurjassa Kainussa. Onkohan siellä samanlaista mafiaa kuin Italiassa; siltä alkaa tuntua. En hämmästyisi, vaikka vuosien päästä selviäisi, että virkamiehiä on lahjottu ja näin saatu heidän ummistamaan silmät tai ainakaa olemaan huomaamatta epäkohtia ja vaatimatta tiukasti lain pykälien noudattamista.

No, tämmöistä tuli pohdittua tänään. Ihan kiva, että oli aikaa pohtia pitkästä aikaa näitäkin asioita. Rennosti ja kiihtymättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...