11.8.2017

Pronominioppia...

Taasen luki lehdessä, että jotain ihmistä ärsyttää, kun toinen puhuu eläimestä "hän" muodossa. Itsekin olen huomannut saman, eli kun juttelen vaikka koiraihmisten kanssa, niin aika moni puhuu lemmikistään "Hän on tosi kiltti." Silloin on itselle tullut vähän vaivaantunut olo, että olenko sivistymätön juntti, kun sanonkin koirasta "se".

Niinpä olen miettinyt asiaa. Meille kansakoulun käyneille opetettiin, että persoonapronomineja käytetään ihmisistä ja demonstratiivipronomineja (juu, en muistanut tuota täsmäsanaa ja se piti googlata) puolestaan eläimistä. Elikkäs tarkennetaan ryhmät: minä sinä hän me te he ja vastaavasti tämä tuo se nämä nuo ne.

Puhekielessä on tyypillistä korvata persoonapronomini demonstratiivipronominilla tyyliin "Nyt se tuli kotiin!", kun tarkoitetaan vaikka omaa lapsosta. Sanonta ei millään tapaa halvenna eikä alenna kyseistä henkilöä, vaikka hän olisi ilmestynyt koulusta jälki-istuntolappu kourassaan, takki riekaleena ja pari tuntia myöhässä. Suomenkieli on siinä mielessä melko neutraali, että "hän" ei kerro mitään siitä, onko kyseessä nais- vai miespuolinen henkilö. Sitä ei kerro myöskään "se", mutta antaa siis viitteen, että kyseessä ei pääsääntöisesti ole ihminen vaan eläin tai asia. Paitsi vakiintuneessa puhekielessä. Yleensä asiayhteydestä helposti ymmärtää, mistä puhutaan. Hohhoijaa!

Ite en sano koskaan "hän" eläimestä. Se tuntuu jotenkin teennäiseltä ja kun muut sanat samassa lauseessa ovat puhekieltä tai peräti murretta, niin sehän soisi kuin hajuvesi lihapullaan. Ymmärrän kyllä, että joku käyttää rakkaasta lemmikistään, vaikkapa pienestä hamsterista hän-muotoa. Tyyliin "Hän kuoli heti sen jälkeen kun naapurin kissa oli purrut häneltä pään poikki!" Mutta mahtaisiko tuo lause jatkua: "En pidä lainkaan naapurin kissasta. Hän on niin brutaali ja murhanhimoinen." vai "Vihaan naapurin kissaa. Se on niin ilkeä!".

No totta kai piti vielä tarkistaa, niin wikipedian mukaan suomenkielessä persoonapronominien käyttöä ei ole rajattu pelkästään ihmisiin, vaan niitä voi käyttää myös jumalolennoista uskonnollisessa kielenkäytössä?! Wikipediaan ei voi luottaa, joten tsekkasin myös kielitoimiston sivuilta ja kyllä se selkeästi siellä määritellään, että "hän" kuuluu ihmisen määrittelyyn. Eläin, laite ja asia kuuluu "se" kategoriaan.

Voin hyvällä omatunnolla jatkossakin sanoa Vilistä, tuosta herttaisesta tanskalais-ruotsalaisesta (mainitsinko jo hyvätapaisesta) koirastani SE.

Ihan sama- kroohpyyh

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...