30.8.2017

Mumbai vastaan Houston

Kuluvalla viikolla on uutisoitu erittäin laajasti hirmumyrsky Harveystä, joka iskeytyi Texasin alueelle Yhdysvalloissa ja nostatti siellä tuhotulvia. Myrskykeskus siirtyi kohti Lousianaa ja on sielläkin aiheuttanut tuhoa. Kaikkiaan myrkyn seurauksesta jopa 30 ihmistä on saanut surmansa ja taloudelliset tuhot on n. 35 miljardin luokkaa. Noin 1,7 miljoonaa ihmistä on evakuoitu.

Kuluvalla viikolla ei ole uutisoitu kovinkaan paljon monsuunisateiden tulvista, jotka ovat nousseet Etelä-Aasiassa etenkin Intian Mumbain sekä Nepalin ja Bangladeshin alueelle. Kaikkiaan 1200 ihmistä on saanut surmansa; taloudellisia tuhoja ei ole vielä ilmoitettu. Miljoonia ihmisiä on jäänyt kodittomiksi.

Nämä kaksi tuhotulvaa kertovat kaikesta kaiken! Siitä mitkä ovat arvomme ja miten eri tavalla reagoimme samoihin luonnonmullistuksen tuomiin ahdinkoihin ja ihmisten kärsimyksiin. Mumbaissa on 20 miljoonaa asukasta ja kaupunki on lamaantunut tulvasta täysin. Tuhansia kyliä on jäänyt tulvien alle, eikä apua ole saatavissa vaan eloon jääneet ihmiset ovat kärsineet nälästä ja puhtaan veden puutteesta jo päiväkausia. Mikä on tilanne Nepalissa ja Bangladeshissa? Siitä ei kerrota sen enempää lehdistössä. Paikalliset pelkäävät maavyöryjä ja saastuneen veden aiheuttamia sairauksia.

Houstonissa on puolestaan 6,6 miljoonaa ihmistä ja sekin on lamaantunut. Tiedämme tarkan tilanteen myös Lousianan tilanteesta. Lehdet välittävät reaaliaikaista tietoa ihmisten kärsimyksestä. Pelastajat hakevat ihmisiä turvaan vesiskoottereilla ja veneillä. Ihmisten lisäksi pelastetaan myös koiria; pahimmassa tapauksessa kissojakin.

Molemmat kärsimykset ovat ainutlaatuisia ja yhtä järkyttäviä ihmisille, jotka ovat noissa luonnonmullistusten keskipisteessä. Minä vaan toivoisin, että uutisointi olisi edes jollain tavalla tasa-arvoisempaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...