3.11.2019

Kahvetta

Keitän aina kahvit Pupulassa laavulla, kunnon nokipannukahvit. On hyvää! Nyt tein poikkeuksen ja mukana oli todella erikoinen kahvisetti. Nimittäin sellainen pussi, minne kaadettiin kiehuvaa vettä sen mukaan halusiko tummoo vai vaalleeta, noin murteella ilmaistuna. Pussissa oli siis porot valmiina. No ei muuta kuin testimään.

Vähän mietitytti kertakäyttökulttuuri, mutta piti uhrautua. Kahvi oli peräisin Väli-Amerikan Hondurasista. Voivoi! Maa on kuuluisa sotilasjuntasta, korruptiosta, rikollisuudesta, luonnonkatastrofeista ja suunnattoman suurista tuloeroista. Noin 66% väestöstä elää köyhyydessä ja maanviljely työllistää eniten eli n.38% väestöstä. Ei tekisi mieli vierailemaan, sillä maa on Väli-Amerikan yksi turvattovimmista ja vähiten kehittyneistä valtioista.  Aiemmin Hondurasista vietiin vain banaaneja ja kahvia. Nyt on yritetty laajentaa viljelyä ja tupakka, puuvilla, palmut ja sokeriruoko ovat tärkeitä tuotteita. Eipä nuo niin kovin kivoilta nuokaan tuotteet kuullosta ympäristötuotannon kannalta. Mutta jostain se elanto on sielläkin revittävä.

Vesi kiehui ja kaadoin pussiin vettä. Sitten piti oottaa hetki kuten hyvän kahvin keittoon kuuluukin. Lopuksi kahvit kuksaan ja maistamaan. Oli hyvää! Pussin mukaan siitä tulee kaksi puolentoista desin kupillista. Pussin kyljessä luki "reuseable" ja tulkittiin niin, että laitetaan vielä tulemaan sumpit! Nekin maistui paremmalle kuin Abc-rännikahvi.

Hyvin siis meni ja vaikka tuo kertakäyttökulttuuri hieman kolkuttikin meikäläisen ympäristöomaatuntoa, niin olihan tuo sentäs reilun kaupan tuote ja saanut vielä EU:n luomutuotteenkin merkin (mitä kyllä hieman epäilen).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...