1.5.2011

Vappuhumua!

Vappusää tänäkin vuonna on erittäin tyypillinen meille suomalaisille. Tai siltä ainakin tuntuu, kun kyselee satunnaisotannalta niiltä molemmilta kavereilta, millaisina he muistavat vappusäät. Tässä kohdassa minun pitää korostaa, että kavereiden muistissa ei siis ole mitään vikaa yleensä, eikä myöskään vappumuisteloissa (voitte laittaa nyt sen lasertikunne kiinni).

Tiesitkö, että vuonna 1993, 1998, 2002, 2006, 2008 ja 2009 ilma on ollut Vappupäivänä +15 astetta tai sitä korkeampi! Sen sijaan 1980-luvulla vain vuosina 1984 ja 1987 se ylsi samaan +15 asteeseen. Pienellä laskutoimituksella tekee havainnon, että Vappuhelteet ovat siis yleistyneet. Kun jaksaa jauhaa, niin heti tulee mieleen, että tässä voisi olla taas yksi herkullinen viittaus ilmastonmuutoksen mukanaan tuomaan yleiseen lämpenemiseen; siis pitemmällä aikavälillä.

Helsingissä lunta on ollut Vappuna peräti 27cm vuonna 1941, mutta vuoden 1957 jälkeen sielläkään ei ole päässyt hiihtelemään Vappuna, muilla kuin rullasuksilla. Mielenkiintoista on sekin, miten me itse kukin siis muistamme vappusäät. Nimittäin Ilmtieteen laitoksen sivustoilta löytyy tieto, että viimeisten 40 vuoden aikana on Joensuussa ollut 19 poutapäiväistä Vappua ja 21 sateista Vappupäivää. Näistä sadepäivistä 10 oli sellaista, että tuli räntää taivaan täydeltä. Siis meikäläisenkin pitäisi muistaa yhtä paljon kivoja vappusäitä, mutta jostain syystä vaan mieleen tunkee ne muistot, kun lunta satoi, tuuli, sormet kohmettuivat ensimmäistä kevätjäätelöä syödessä, ilmapallo roikkui maassa lumen painosta. Yhden kerran minulla oli lämmin, mutta muilla kylmä, koska olin varustautunut vappumarssia katsomaan toppahousuissa ja -takissa.

Vappusää on siis pitkälle asennetta! Onko asenteeni siis perusnegatiivinen? Kuvittelin olevani peruspositiivinen; yritän löytää kaikesta aina sen positiivisenkin asian. Mutta tämä on vaikeaa; olisi se vaan niin kiva, kun Vappupäivänä olisi oikeasti lämmintä!

Minua ärsyttää, kun joka kesä saa kuulla, että sehän on vaan asennekysymys, esimerkiksi kesälomasäät. Että kun sinulla on hyvät kumisaappaat ja sadetakki, ei haittaa vaikka sataisikin koko loman. Ja jos sinulla on hanskat ja toppatakki ja pipo, ei haittaa vaikka olisi +5 astetta juhannusaattona. Just joo! Minua haittaa!!!

Mutta nyt ei muuta kuin lakki päähän, villapaita poplaritakin alle, 40 denierin sukkahousut jalkaan ja torille! Tästä se lähtee, tämän vuoden vappupäivä taas käyntiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...