21.10.2011

Lomalla

Olen ollut tässä viimeiset päivät lomalla ja aloin pohtimaan, mitä tuo sana oikeastaan merkitsee. Jokaiselle sillä on varmaan oma merkityksensä, riippuen elämäntilanteesta ja muista elämän kieputuksista. Muistan hyvin, kun olin äitiyslomalla ja tuolloin loma sanana koki jonkinlaisen inflaation minun ajatuksissani.

Olen ollut äitiysloman lisäksi ainakin kesälomalla, syyslomalla, talvilomalla, hiihtolomalla, perunannostolomalla, joululomalla ja pääsiäislomalla. Noista lomista perunannostoloma on kadonnut ikiajoiksi. En tainnut itsekään montaa perunaa perunananostolomalla nostella aikoinaan, mutta sillä nimellä se tunnettiin 1970-luvulle saakka ja sitten havahduttiin siihen, että maalaiskoululaiset joutuvat nostamaan perunoita olivatpa lomalla tai eivät. Kaupunkilaiskoululaisille perunannostoloma ei todellakaan merkinnyt perunoiden nostelua vaan korkeintaan ostelua. Perunahan oli yksi tärkeä ravintoaine, toisin kuin nykyisin.

Hiihtoloma on kokenut sekä konkurssin sekä revanssin, sillä perinteisestä hiihtämisen sijasta loma taidetaan tuntea nykyisin paremminkin laskettelulomana. Laskettelu on nykyään laaja käsite ja tarkoittaa alppihiihtoa, telemark-hiihtoa, freestail-hiihtoa ja lumilautailua. Sen sijaan se ei tarkoita lumikenkäilyä, mitä minä yleensä harrastan jokaisella hiihtolomalla eli talvilomalla paremminkin.

Mutta entisajan hiihtolomalla siis todella hiihdettiin suksilla pitkin umpihankea tai latua ja kaikilla on tervasukset. Myös molemmat hiihtotyylit, eli perinteinen (mitä sen ei vielä silloin tiedetty olevan) ja luistelu (millä nimellä sitä ei tuolloin kutsuttu) olivat kaikille tuttuja. Pöhkömpikin tajusi, että lykkimällä suksia haara-asennossa, voitti vähintään oman koulun mestaruuden!

Koska meillä oli perheessä varaan vain yksiin laskettelusuksiin, niin minä tulla päräytin Jurtin rinteet alas omilla tervatuilla puusuksillani. En vaan tiennyt, että harrastin jo tuolloin telemark-hiihtoa! Vaatteetkin olivat melko passelit ja vastasivat melkolailla lajin perinneharrastajien asusteita; villapaita ja sarkamaiset hiihtohousut, paksu pipo ja lapaset. Eli kyllä sitä on Lieksassa jo haisteltu muodin tuulia; mitä nyt oltiin vähän etuajassa...

No vähän pomppasi tuo pohdinta itse aiheesta, mutta se sallittaneen näin lomalla. Mielestäni loma on onnistunut silloin, jos ei pilaa muiden lomaa ja onnistuu omansa kanssa. Paras hetki oli se, kun istuin kiikussa,tuijotin tähtitaivasta ja näin tähdenlennnon.

Lisäksi näin Ruunaan kosket, Kontiovaaran sodanaikaisen partisaanihyökkäysen muistomerkin, Oulun Tiedemaan ja autoni uudet pölykapselit! Siinä sitten oli viikolle ihan riittämiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...