31.12.2011

Öljylautta

Lehdissä on ollut uutisia, että Ruotsista peräisin oleva mäntyöljylautta kelluu Pohjanlahdella ja on jo siirtynyt Selkämerelle ja kohti Selkämeren kansallispuistoamme! Lisäksi öljylautta ei olekaan tyypillinen, kiinteä öljylautta, vaan pirstaloitunut pieniksi paakuiksi ja levinnyt laajalle. Kovan tuulen takia sen torjunta on pitänyt lopettaa, vaikka paikalla on ollut Suomeltakin huippukalustoa.

Muistelin ensin ja sitten tarkistin vielä, että mäntyöljyä todellakin käytetään mm. mäntysaippuan raaka-aineena; tislattuna kuitenkin. Mäntyöljyä pääsi valumaan Söderhamnista mereen 800 tonnia nelisen päivää sitten. Ruotsalaiset ovat saaneet kerättyä noin 400 tonnia merestä.

Tämän mäntyöljyn alkuperäinen lähde on puunjalostusteollisuudessa eli jostain paikallisesta (sulfaatti)sellutehtaasta. Joensuulaisittain lähin sellutehdas on tuossa Pielisjoen yläjuoksulla oleva Uimaharjun tehdas. Mereen päässyttä mäntyöljyä ei siis ole keritty jatkojalostaa mäntyöljytislaamossa, vaan se pääsi vuotamaan Arizona Chemicalsin tehdassäiliön hitsaussauman halkeamasta ennen käsittelyä.

Kesällä ei olisi samanlaista paniikkia, ihmisille siis, koska öljy katoaisia näkyvistä ja painuisi merenpohjaa siellä asustavien kalojen ja muiden eliöitten surmaksi. Nyt kylmällä säällä öljy kelluu veden päällä ja ainut lohtu on se, että suuri osa linnuista on vaihtanut maisemaa talven takia. Mitä sitten tapahtuu muille, paikallisille eläimille, onkin jo eri juttu; varmaan rannoille ajautuu kuolleita kaloja paljon.

Ja kuten varmaan jo arvasitkin, hyvä lukijani, puunjalostuksessa syntyvä mäntyöljyhän on luonnonaine. Tähänhän sitä aina vedotaan, että luonnon oma aine, kuten vaikkapa uraani, mitäs haittaa siitä nyt olisi. Mutta luonnon kiertokulkuun poikkeuksellisesti joutuessaan, kuten tässäkin tapauksessa, se on vaarallista ympäristölle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...