18.12.2011

Skypettää...

On pakko hehkuttaa tietotekniikan puolesta. Nimittäin lopetin juuri puhelun pojan kanssa, joka on tällä hetkellä reissussa Thaimaassa. Meillä oli skypeyhteys; ääni toimi aivan kuin välimatkaa olisi ollut vain metri. Kameraa ei hänellä ollut, mutta hän näki tietty meidät.

Tietenkin se, että hän matkusti toiselle puolelle maapalloa, on hieman kyseenalaista, mutta tällä hetkellä lentämiseen on vielä opiskelijallakin varaa. Ajattelen tässä tietenkin lentämisen aiheuttamaa hiilidioksidikuormaa. Lehdessä oli tänään juttu, että tulevaisuudessa saatetaan joutua palaamaan 60-luvun rengasmatkoihin. Silloin lentämään pääsevät vain ne, jotka ovat todella rikkaita. Muut joutuvat matkustamaan kaukomaille junilla ja linja-autoilla ja sehän tarkoittaa sitä, että aikaa on oltava todella paljon kulkemiseen. Mitä artikkelissa tarkoitetaan tulevaisuudella, on sitten eri asia.

On tietty hienoa, että matkailun kautta käsitys ympäristöstä laajenee. Ainakin, jos asian ottaa siltä kannalta. Tulee mieleen suomalaisten turistimatkat entisessä Neuvotoliitossa ja entisessä Eestissä, minne mentiin rellestämään ja esittelemään omaa ylemmyyttä. Niillä matkoilla monen suomalaisturistin käsitys koko reissusta saattoi jäädä tosi suppeaksi.

Mutta kun ottaa matkailun miellyttävänä haasteena, niin silloin pääsee paremmin sisälle myös paikalliseen kulttuuriin. Olen miettinyt, että pitäisikö minunkin lähteä reissuun, mutta en sitten tiedä.

Luin Marketta Hornin kirjan "Neljän dollarin päivä" (muistaakseni se on sen niminen) ja sitä lukiessani minulle tuli olo, että länsimaisena peruspalkansaajanakin olemme mielettömän rikkaita. Tuntui pahalta, kun Horn ei raaskinut maksaa 30 senttiä taksista, vaan käveli ennemmin kilometrikaupalla majapaikkaan. Hänestä hinta oli kohtuuton ja häntä yritettiin huijata länsimaalaisena. Oikea hinta olisi kai ollut 20 senttiä. Ymmärrän, että joku köyhä intialainen riksataksi yritti saada hieman paremman hinnan turistilta.

Jotenkin tuli tuota taksijuttua lukiessa mieleen Lapin hiihtolomasengin hinnoittelut. Markkinoinnissa ihan avoimesti kerrotaan, että sesonkikaudella hinnat pompsahtavat! Kaikki hyväksyvät tämän. Paitsi Horn varmaan raahaisi paikalle oman puolijoukkueteltan kamiinoineen ja majoittuisi siinä, koska hän ei tietenkään suostuisia maksamaan turistikauden hintaa. Vai suostuisiko? Kannattaa lukea tuo kirja, aivan ehdottomasti.

No palataan tuohon skypetykseen, eli kun lähdemme Amsterdamiin työmatkalle, niin aiomme pitää opiskelijoille messuilta suoran lähetyksen. Skypeyhteys saattaisikin olla toimivampi kuin ACP.

No ei meikä tietty missään tynnyrissä ole asunut, mutta kun nää kiinnostuksen kohteet on sitten tätä rataa, olinpa missä tahansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...