6.12.2019

Piirakka-Akatemia yllättää!

Piirakka-Akatemian ensimmäiset konkretiaan painottuvat tunnit ovat ohi! Kiitos osanotosta!

Valtavan kysynnän takia (kaksi innokasta) seuraava luento järjestetään sunnuntaina, 8.12.2019 ja kolmas luento 23.12.2019. Tämä luento on suunnattu erityisesti ulkomaalaistaustaisille, vaikka pääkielenä onkin suomi.
Mutta nyt reflektoimaan tämän päiväistä luentoa, johon valmistelut oli luonnollisesti aloitettava jo edellisenä päivä. Piirakka-Akatemian vahvuusaluetta ei ole ollut suhdeluvut. Tästä johtuen aiemmilla luennoilla saadut tuotokset ovat olleet joko piirakankuori- tai puuropainotteisia. Tällä kertaa ajateltiin tehdä täysin epätieteellinen koe, jonka avulla selvitettäisiin perusteita aiemmille epätarkkuuksille.

Puuronkeitto onnistui täydellisesti! Keitettiin kolmen litran annos riisipuuroa, eli oikeasti se on 3,6 litran annos, sillä puuronteko aloitetaan imeyttämällä riisit veteen suhteessa 2dl/maitolitra.

Kuoritaikinaa päätettiin tehdä litran vesimäärään. Myös taikina onnistui täydellisesti, mikä johtuu sekä Piirakka-Akatemian erinomaisen korkeasta laadusta että henkilökunnan pitkästä kokemuksesta substanssiasiasta. Jonkin verran depanttia tuli siitä, kuinka paksusta taikinapötköstö (pahoittelen epätieteelliseltä kuullostavaa standardisanaa) ajelua varten leikattavat palat leikataan.

Tavoitteena oli siis tehdä noin sata piirakkaa. Koska kaikilla aiemmilla kerroilla tavoite oli joko ylitetty tai alitettu, tällä kertaa päätettiin ryhtyä toimeen ilman mitään tarkkoja mittauksia ja laskutoimituksia. Taikina vain alustettiin, leivottiin pötkylöiksi ja leikattiin summa mutikassa paloiksi, jotka näyttivät suht asiallisilta. Niitä tuli 146.


Tästä saimme vedettyä johtopäätökset, että Piirakka-Akatemian mittaukset ja laskutoimitukset (metrimitalla ja päässä) olivat jopa epätarkkuudessaankin selkeästi lähempänä numeerista  tavoitetta kuin summa mutikassa tehtynä. Nyt piirakoista tuli pienempiä, sillä kaikeksi ällistykseksi puuro riitti kaikille kuorille ja sitä jäi kaksi ruokalusikallista vielä jäljelle.Piirakoita tuli siis tosi paljon!

Kokonaisuutena voidaan todeta, että jatkossa Piirakka-Akatemian ei kannata panostaa laskutoimituksiin, mikäli se aikoo pitää korkeaa laatua tuotteiden maun lisäksi myös siinä, että kaikki tulee käytettyä, sekä puuro että kuori. Lisäksi on alennuttava siihen, että etukäteen ei voi tietää valmista kokonaismäärää. Ja ainahan voi syödä ylimääräisen puuron tai leipoa rieskoja ylimääräisestä kuoritaikinasta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...