28.12.2019

Savustettua kalaa sähköisesti

Meikäläinen tykkää savustetusta kalasta, vaikka niistä karsinogeeneistä varoitellaankin. Tänä vuonna olen onnistunut vain juhannuksena saamaan savukalaa lautaselle. Toivoin jouluruualle sitä, mutta eipä tuota näkynyt.

Piti ryhtyä tuumasta toimeen, ite. Niinpä ostaa pamautin sähköllä toimivan savustuspöntön tarjouksesta, sain vielä kaksi pussia leppälastuja kaupan päälle. Ja kuten nykyisin aina, pönttö piti tietenkin koota itse. Yllättäen se sujui tosi nopeasti ja ilman kommelluksia.

Suolasin kalan ja sillä välillä sai savustuspönttö kuumentua tyhjänä, jotta kaikki tehdasvaiheen epäpuhtaudet haihtuivat pois. Sitten vain alalevylle pari kourallista leppälastuja ja kolme sokeripalaa ja kala pönttöön. Savustin oli ulkona puugrillin päällä ja pakkasta 12 astetta. Vähän mietitytti, kypsyykö se. Kävin kymmenen minuutin välein kurkkimassa pönttöön.

Ja niin vaan 35 minuutin kuluttua kala oli kypsä. Lisäksi se maistui tosi hyvälle. Nyt ei tartte kerjätä - huonolla menestyksellä - tuotakaan enää. Näköjään osaan ite laittaa kalaa savustamalla ja sehän ei olekaan hassumpi taito. Hyvästi puilla toimiva mökin savustuspönttö!
Namnam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...