21.12.2019

Säätöjä

Mitä enempi kokkeja, sen isompi soppa vai miten se menikään. Joulun pitäisi olla rauhoittumisen ja rennon yhdessäolon aikaa. Mutta ja mutta! Kun on käyntejä mummilassa ja anoppilassa ja haudoilla ja kirkossa jajajaja..

Meikäläisillä säädetään alla olevissa asioissa. Yksi: syödäänkö joulupuuro ennen vai jälkeen joulurauhan julistusta?! Kaksi: keritäänkö juoda torttukahvit ennen joulukirkkoon menoa ja jos ei keritä, niin kannattaako niitä enää juoda kun jouluruoka on kohta?! Kolme: onko pakko katsoa joulurauhanjulistusta kun Lumiukko on toisella kanavalla?! Neljä: miksi joku on koristellut joulukuusen jo ennen joulurauhan julistusta tai miksi kuusessa ei ole vielä edes kynttilöitä vaikka joulurauhanjulistus on alkanut?! Viisi: miksi joulukuusessa on niin paljon koristeita toisen mielestä tai miksi joulukuusessa on liian vähän koristeita toisen mielestä?!

Kuusi: entäs jos tänä vuonna ei ostettaisi lahjoja kuin alle 20-vuotiaille ja miksi joku sai 5 euron lahjan ja toinen 25 euron paketin?! Seitsemän: kun viime vuonna sovittiin että sisarusten ei tarvitse ostaa toisilleen lahjoja niin pitääkö se tänä vuonna paikkansa?! Kahdeksan: miksi aina pitää olla näitä samoja jouluruokia?! Yhdeksän: ai mitä, ettäkö äiti ei paistaisi karjalanpiirakoita ja ne pitäisi ostaa jostakin?! Kymmenen: miksi jälkiruuassa on oltava luumua kun kukaan ei tykkää luumusta, paitsi tortussa?! Yksitoista: minä en ainakaan aio olla joulupukki tänä jouluna ja miksi meillä yleensä käy joulupukki?!

Tänä jouluna säädettiin lisäksi siitä, miten saamme soviteltua Ykkösen joulun vieton ja omamme suht hyvään balanssiin ajallisesti. Ykkönen on ottanut irtiottoja jo parin vuoden ajan niin, että on viettänyt aattoillan oman perheen kanssa. Meillä on riittänyt porukkaa kun Kakkonen, Kolmonen ja Nelonen ovat joulunvietossa myös aattona.

Nyt säädettiin, kerkiämmekö syödä joulupuuron ennen joulukirkkoon menoa, sillä meidän on mentävä aikaisempaan kirkkoon, jotta ehdimme tulla kotiin ennen kuin joulupukki ilmestyy koputtelemaan ovelle. Sillä joulupukin on tultava ajoissa, jotta Ykkönen kerkiää lähteä perheensä kanssa syömään omaa jouluruokaa omaan kotiinsa jo aikaiseen iltapäivästä. Vaarana oli, että osa istuu joulukirkossa pienessä paniikissa, kumpi kerkiää ensin,  Jeesus-lapsi vai joulupukki. Mutta hyvinhän se onnistuu, kun eka kirkko alkaa jo yhdeltä ja sitten kirkkokahvien jälkeen alkaa vasta joulupukin jännittäminen. Ja jouluruualla on neljä vähempi, niin sovitaan paremmin pöytään.
Niin miekin!

No joulupäivänä aletaan säätämään, moneltako kalkkuna on valmis ja kerkiäähän kaikki varmasti ajoissa paikalle. Nyt se onkin Kakkosen vastuulla ja mie saan ottaa rennosti. Ihanaa joulunaikaa, olen kuunnellut marraskuun viimeiseltä viikolta jouluradiota putkeen. Tykkään joulusta!

1 kommentti:

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...