20.3.2020

Joensuu - rytöläjien luvattu maa

Olet varmaan kuullut sananlaskun "Ei kettukaan likaa omaa pesäänsä."? Yritin sitä googlettaa, mutta en löytänyt. Oli kaikkea korpin silmän nokkimisesta mutta tuota ei. Ehkä sanonta oli käytössä vain alkuaikojen lieksalaisten keskuudessa, niiden jotka yrittivät epätoivoisesti pitää Lieksan mainetta Nurmesta parempana. No idea on se, että joensuulaisena en voisi morkata oman kaupungin mainetta. Mutta nyt on pakko antaa palautetta ja ihan asiasta.
Kävin taas kävelyllä tuon Joensuun helmen, Pielisjoen rantapoluilla. Eli joki oli jossain, lähellä mutta silti niin kaukana. Muutaman kerran se tulikin näkyviin, uimarannalla ja uudella mattolaiturin kupeeseen rakennetun omakotitaloalueen kohdilla.
Utran saaren virkistysalue on yksi Joensuun kivimpia paikkoja. Porukkaa lappaa sinne fillareilla, kävellen, autoilla ja linkillä. Etenkin viikonloppuisin laavuille on tungosta. On lapsiperheitä, nuoria, vaihto-opiskelijoita, ihan kaikenlaist porukkaa. Minusta olisi hienoa, jos saareen johtava rantaraitti olisi suht asiallisessa kunnossa. Mutta Lasitehtaantien ja saaren välinen rantaosuus on todella surkea, lukuunottamatta tuota uimarannan kohtaa.
Vaikka matka on lyhyt, se pilaa koko kauniin maiseman. Joelle ei näe kuin tirkistelemällä ja Utrantien puoleinen pöpelikkö on täynnä rytöpuuta ja etenkin syksyllä erittäin pelottava. Laitoin ehdotuksen kaupungin edustajalle pöpelikön raivaamiseksi ja tämän loppupätkänkin siistimiseksi. Sain vastauksen, että aleella halutaan suojella pesiviä pikkulintuja. Liitetiedostoon oli liitetty kuva Linnunlahdelta...

Olen tutustunut alueen lintuihin. Kuten varpuseen, harakkaan, varikseen ja naakkaan.  Kyllä, ne olivat oikein tyytyväisiä, että joelle ei näy. Lisäksi ne olivat tyytyväisiä siihen, että saaren parkkipaikasta oli tehty ihan liian pieni. Näin niiden pesimäolosuhteet eivät vahingoittuneet liiaksi. Niiden mielestä oli myös tosi järkevää, että pöpeliköstä kaadetut noin viisi koivu- ja mäntytukkia oli jätetty lahoamaan sen sijaan, että ne olisi pilkottu saaren laavujen polttopuutarpeiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...