12.6.2011

Käyn ahon laitaa, minä ilman paitaa...



Näin kesälomaa odotellessa on syytä uskoa yllä olevaan liikennemerkkiin!











Tarkennan heti tähän alkuun, että otsikossa kyse on siis Juha Watt Vainion laulusta, eikä suinkaan minun orastavista kesälomatunnelmista. Muutenkaan en ole harrastanut ilman paitaa kulkemista vuosikymmeniin, muuten kuin suihkun ja saunan tai saunan ja järven välillä. Kysessä on minun ikäisen ihmisen kyseen ollessa lisäksi esteettinen ympäristöteko.

Jaahas, näin kevyesti päästiin asiaan, eli auringon vaikutukseen ihmisiholla. Nyt kun meillä täällä Suomessakin on saatu nauttia helteistä ja auringon paahteesta, niin on todella surullista huomata, miten vähän ihmiset tuntuvat tiedostavan UV-säteilyn riskit ja vaarat. Kun kyseessä on jokin Muumimamman pääsiäismunasta löytynyt pieni ftalaattiesiintymä, niin se vedetään myynnistä hetkessä, mutta kukapa voi puuttu siihen, että suklaamunan pääsiäiseksi ostanut äiti ei sitten välitä pätkääkään, kun lapset kirmaavat auringonpaahteessa ilman päähinettä tai suojaavia vaatteita kaikkina niinä päivinä, jolloin Suomessa on keskimäärin kesä, ainakin allakan mukaan.

Ruskettumisella iho pyrkii suojaamaan meitä auringon haitalliselta säteilyvaikutukselta. Nykyisin ruskeasta ihosta on tullut kuitenkin jonkinlainen kauneuden ihanne - mitä ruskeampi olet, sen parempi. Puhutaan UVa ja UVb säteilystä, mutta on olemassa vielä UVc, mikä onkin näistä kolmesta kaikkein vaarallisin.

UVa tunkeutuu syvälle ihoon ja pahimmillaan aiheuttaa jopa kudosvaurioita, jotka edistävät ihon vanhenemista. Myös ihosyövän synty on pitkälle liiallisen UVa:n syytä. Otsonikerroksen määrä ei vaikuta UVa:n määrään.

UVb puolestaan pysähtyy ihon pintaosiin. Mitä ruskeampi olet, sitä emempi ihosi on pyrkinyt suojautumaan säteilyn haittoja vastaan. Aika järkkyä, eikös vaan?! Myös UVb voi altistaa syövälle. Osa UVb-säteilystä suodattuu pois otsonikerroksen ansiosta. Sekin on muistettava, että ihoon jää tavallaan rekisteriin palamiset ja vastaavat liiallisesta auringonotosta johtuvat vauriot ja ne voivat aktivoitua vasta vuosikausien jälkeen.

UVc on tehokas sinänsä, sitä käytetään apuna instrumenttien strelisoimisessa ja juomaveden puhdistamisessa, mutta auringon kautta sitä ei maahan toistaiseksi pääse, koska se suodattuu kokonaan pois otsonikerroksessa. Se onkin näistä kolmesta polttavin ja vaarallisin; siis suoraan auringon säteilynä.

Vasta viime vuosina Ilmatieteen laitos on alkanut varoittaa UV-säteilystä. Se on hieno asia. Nyt vaan olisi otettava tämä varoitus vakavasti ja suojattava paljaat ihon kohdat riittävästi tai pyrittävä käyttämään vaatetusta apuna. Mitä leveälierisempi hattu on päässä, sen paremmin se suojaa kasvoja. Syytä on myös muistaa, että myös pilvisellä säällä joutu UV-säteilyn altistukselle.

Moni saattaa ajatella, että täällä meillä Suomessa on niin vähän aurinkoisia päiviä, että vieläkö pitäisi nekin istua varjossa. Kyllä kannattaa, sillä varjossakin ruskettuu. Ei ihan niin nopeasti kuin miten ruskettuu menemällä ekana lomapäivänä makaamaan kolmeksi tunniksi laiturille ensin mahalleen ja sitten selälleen. Ja sitten illalla terassille tulipunaisena kuin vastakeitetty rapu... on siis monta tapaa hankkia D-vitamiinia.

Kannattaa tutustua Ilmatieteenlaitoksen sivuistoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...