21.7.2019

Harmaasieppo pihanaapurina

Voi ei! Pupulan liiterin seinänrakoon oli ilmestynyt harmaasiepon pesä ja siinä oli jo munat odottelemassa kuoriutumista.

Tunnistin linnun oitis, koska se on erittäin helppo tunnistaa. Toisekseen siksi, että sattuu olemaan nuo linnut hallinnassa, kuten talitintti, sinitiainen, punatulkku, varis ja harakka, muutamia vain mainitakseni. Sieppo hautoo kaksi viikkoa ja poikaset on pesässä saman verran. Se on myös erittäin herkkä hylkäämään pesän häiriintyessään.

Tosi harmillista, sillä käppäillessämme pihapiirissä lintuparka syöksähti aina pakoon ja jätti munat kylmilleen. Yritimme helpottaa tilannetta sopimalla, että lähdemme ja tulemme mökkiin yhtä aikaa ja yritämme olla liiterin kupeella mahdollisimman vähän. Se osoittautui erittäin hankalaksi.

Niinpä me todennäköisesti aiheutamme neljän pienen harmaasieppopoikasen kuoleman jo ennen kuin ne kerkiävät kuoriutua. Sniif! Pesää ei kannata siirtää; emo ei sinne  enää menisi. No ennakoin tilanteen ensi kesää varten ja tekaisin joutolaudasta pesän harmaasiepolle.
Verstaassa tapahtuu

Harmaansiepon pesä poikkeaa aika paljon muitten lintujen perinteisestä pesämallista. Siinä on tosi iso lentoaukko, sillä sieppo kuulemma tykkää katsella maisemia hautoessaan... Tuosta kuvasta kun katsoo, niin ei oo ristimitassa, mutta ajattelin, että jos siepolle kelpaa seinänrako, niin kelpaa varmaan tuo pönttökin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuka pelkäsi mustaa miestä?

Katselin, kun lapset kirmasivat päiväkodin pihalla. Yksi ajoi takaa muita, riemu oli rajaton. Tuli mieleen omat lapsuusajat ja leikit kansak...